Razstavo v Galeriji Družina je odprl predsednik republike Borut Pahor. Foto: STA/Daniel Novakovič
Razstavo v Galeriji Družina je odprl predsednik republike Borut Pahor. Foto: STA/Daniel Novakovič

Evgen Bavčar je dejaven kot fotograf in kot pisec osebnoizpovedne proze, spremnih besedil k literarnim delom in strokovnih filozofskih razprav, zlasti s področja estetike. Kot gostujoči profesor na evropskih in ameriških univerzah predava o estetiki in problematiki slepih. Zaradi slepote je njegov pristop k fotografiji specifičen, večplasten ter neločljivo povezan s filozofskimi razmišljanji o bistvu in izvoru podobe. Nerad ima oznako fotograf, ustreznejša se mu zdi konceptualni umetnik, saj njegove podobe ne evidentirajo realnosti, ampak njegove simbolične, režirane vstope v camero obscuro in njegove ideje, so o Bavčarju zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Umetnik je za razstavo med drugim fotografiral podobo svetogorske Marije, na katero ga veže poseben spomin: "Ko je bil moj oče smrtno bolan, smo s sestro in teto romali na Sveto goro. Oče je umrl, jaz pa sem dobil edino priložnost, edine trenutke, da sem videl podobo svetogorske Marije. Takrat sem edinkrat videl solkanski most in Sočo."

"Na pričujoči razstavi Evgen Bavčar domovini ob 30-letnici njene samostojnosti, njenim sinovom in hčeram kot pelikan svojim mladičem daje v dar sebe z odstiranjem tančice z naših vek v želji, da bi nam omogočil pogled v svet teme v kateri kraljuje Luč, ki ne ugasne in katere svetloba v duši nikoli ne zamre," je ob razstavi zapisal Silvester Gaberšček, ki je umetnika predstavil na odprtju. Po njegovih besedah je Bavčar "s svojimi tematskimi razstavami konceptualne fotografije obkrožil svet in z njimi posredoval človeštvu plemenita sporočila o veličini spoštovanja vsakega življenja, hkrati pa je v svet ponesel tudi del Slovenije, katere ponosen sin je".

Pesnik in prevajalec Aleš Berger pa je zapisal: "Bavčarjeve objave, predavanja, razstave, priznanja na tako rekoč vseh celinah so številna in tehtna in jih lahko postavimo ob rob mnogim Evgenovim rojakom, ki pa so bolj vešči v umetnosti samohvale in so zato pri nas, tudi po zaslugi medijev, bolj razglašeni, medtem ko je Bavčar bolj kot ne odsoten. In ravno to bi rad še navrgel: nelepo in krivično se mi zdi, da je Evgen Bavčar kljub svoji dolgoletni mednarodni karieri pri nas precej manj poznan in priznan, kot si zasluži, in upam, da bo razstava v Galeriji Družina po dolgem času znamenje, da tista evangelijska o preroku in domačem kraju le ne drži vedno in povsod."

Evgen Bavčar (1946) je filozof in fotograf, ima dvojni častni doktorat. Je stoodstotni invalid, živeč med Parizom in Lokavcem pri Ajdovščini. Pri 11 letih je izgubil vid in bil prvi slepi maturant v Novi Gorici, ki je z odliko končal gimnazijo. Od tam ga je pot peljala na Filozofsko fakulteto v Ljubljano na študij filozofije in zgodovine, po diplomi leta 1972 je s štipendijo francoske vlade nadaljeval študij in doktoriral iz filozofije in estetike na pariški Sorboni. Že od sredine 80. let se ukvarja s fotografijo, imel je že več kot 80 samostojnih razstav po vsem svetu, o njegovem delu so bili objavljeni številni članki, eseji in študije, posneti so bili dokumentarni filmi. Je eden najbolj prepoznavnih ambasadorjem slovenstva in slovenske literature v Franciji in po svetu, piše na spletni strani Družine.