Premiera koprodukcijske uprizoritve je bila v Gledališču Koper in SNG-ju Nova Gorica oktobra lani, v Drami SNG Maribor pa je bila zaradi epidemije covida-19 prestavljena na čas, ko so lahko v dvoranah spet gledalci.

Uprizoritev v režiji Yulie Roschina, nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper in SNG-jem Nova Gorica, govori o tiraniji tradicije in patriarhata, zaradi katere trpi življenje posameznika, predvsem ženske. V predstavi igrajo Eva Kraš, Mirjana Šajinović, Mojca Partljič, Marjuta Slamič, Lea Mihevc in Nika Rozman, so sporočili iz SNG-ja Maribor.

Bernarda Alba, stroga in ukazovalna mati, po smrti svojega drugega moža postane moški v hiši. Svojim petim hčeram po starem običaju zapove osemletno žalovanje in tesno zapre vrata ter naoknice od sonca pregrete podeželske andaluzijske hiše.

Zadnja drama pesnika in dramatika Federica Garcie Lorce

Hiša Bernarde Alba (1936), zadnja drama španskega pesnika in dramatika Federica Garcie Lorce (1889–1936), tvori skupaj s Krvavo svatbo in Yermo poetično "podeželsko trilogijo" tragedij, ki temeljijo na konfliktu med močjo usode in človeškimi strastmi, v njih pa se prepletata dramsko dogajanje in poetična, lirična izpoved.

Govori o tiraniji moralnih in družbenih zakonov, tradicije in patriarhalne avtoritarnosti, ki uničujejo življenje posameznika, predvsem ženske. Uprizarja razkorak med osebno svobodo in družbeno konvencijo, pojasnjujejo v SNG-ju Maribor.

Po besedah režiserke uprizoritve Yulie Roschina je drama "zapis, odtis (notranje) dinamike tistih, ki smo otroci patriarhata".