S predavanji in drugimi prireditvami želi predstaviti bogato kulturno in naravno dediščino severne sosede ter njen vpliv in vpetost v skupni evropski prostor, so sporočili iz knjižnice.

Teden avstrijske kulture bosta nocoj v Knjižnici Otona Župančiča odprli direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Teja Zorko in veleposlanica republike Avstrije Elisabeth Ellison-Kramer, ki bo v pogovoru z novinarko in voditeljico Ksenijo Horvat odstirala pogled na avstrijsko kulturo, zgodovino, mentaliteto in vlogo ter položaj Avstrije v sodobnem evropskem prostoru.

Odprtje bo glasbeno obogatil godalni kvartet Al Fine v zasedbi Peter Kranjec (viola), Urša Kržič (violončelo), Urška Trček Lenarčič (violina) in Neža Piry (violina).

Na programu, ki bo potekal do petka še v Knjižnici Prežihovega Voranca in Knjižnici Šiška, so predavanja zgodovinarja Igorja Grdine, filozofa Tomaža Grušovnika, psihoterapevta Boruta Škodlarja, slikarja Janeza Zalaznika, germanistke Irene Samide, umetnostnega zgodovinarja Sarivala Sosiča ter prevajalke Tine Štrancar in pisateljice Caroline Schutti.

Grdina bo v predavanju tematiziral spremembe, ki so nastale z enim največjih prelomov v zgodovini Avstrije – z razpadom habsburške monarhije. Grušovnik bo predstavil največjega avstrijskega filozofa Ludwiga Wittgensteina ob stoletnici objave njegovega Logično filozofskega traktata, ki je navdihnil številne filozofe, pa tudi filmarje, pesnike in druge kulturnike.

Škodlar bo spregovoril o Viktorju E. Franklu, ki velja za enega vodilnih glasov eksistencialne misli v psihoterapiji. Zalaznik pa se bo v predavanju osredotočil na umetniško gibanje secesija na Dunaju, ki je bil na prelomu stoletju kot prestolnica avstro-ogrskega imperija največje večetnično mesto v Evropi.

Irena Samide bo orisala manj znane literarne in družabne aspekte cesarskega mesta, med drugim o tem, v čem tiči skrivnost sacher torte, kakšen sloves so uživale igralke Burgtheatra, kaj se je dogajalo v najbolj znamenitem dunajskem salonu Berte Zuckerkandl ter kako se je na Dunaju znašel Ivan Cankar.

Sosič bo predavanje posvetil avstrijskemu slikarju Oskarju Kokoschki, Tina Štrancar in Carolina Schutti pa bosta predstavili novejšo avstrijsko literaturo v slovenskem prevodu, piše v napovedniku.

Program predavanj bosta obogatila ansambel Nova Schola Labacensis s Schubertovimi samospevi in pravljična urica.

Cikel dogodkov z naslovom Svet med nami so v Mestni knjižnici Ljubljana pripravili z avstrijskim veleposlaništvom, Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana, oddelkom za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko na Filozofski fakulteti ter Fakulteto za arhitekturo in Mestnim muzejem Ljubljana.