Postavitev, ki na edinstven način združuje umetnost in znanost, je od 31. julija na ogled v Galeriji DLUL v Ljubljani, 21. avgusta pa se seli v Tehnopark v Celje.

Multimedijska instalacija Atmosfere v Galeriji DLUL

Postavitev, ki združuje videoumetnost, eksperimentalni film, sodobno kompozicijo in znanost, je bila predstavljena že v številnih krajih po vsem svetu, od Dunaja do New Yorka in Massachusettsa, ta mesec pa je kot plod sodelovanja graškega muzeja Universalmuseum Joanneum z Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani na ogled tudi v Sloveniji, so sporočili iz omenjenega graškega muzeja.

Razstava, ki jo je za Steiermark Schau 2023 kurirala Astrid Kury, oblikoval in zasnoval pa Alexander Kada, priča o moči sodelovanja umetnosti in znanosti pri reševanju temeljnih vprašanj našega časa. Razstavo so ustvarili mednarodni umetniki in umetnice ter raziskovalci in raziskovalke, povezani z avstrijsko Štajersko. Na ogled je deset umetniških videoprispevkov 17 umetnikov in umetnic iz devetih držav ter 11 raziskovalnih poročil o atmosferah na Zemlji in drugih planetih, ki jih je prispevalo 22 znanstvenikov in znanstvenic iz 12 držav.

Z znanstvenimi prispevki so sodelovale priznane raziskovalne ustanove, kot so Inštitut za vesoljske raziskave, Medicinska univerza v Gradcu in Mednarodni raziskovalni center za kulturne študije na Univerzi za umetnost v Linzu in na Dunaju. Mednarodno priznani umetniki pa so poskrbeli za umetniške prispevke, s katerimi so si drznili pogledati v nebo in raziskovati umeščenost človeka v svetu. Filmske prispevke na temo umetnosti, podnebnih sprememb in vesoljskih raziskav si je mogoče ogledati na polkrožnem platnu. S podporo posebne zvočne spremljave bodo obiskovalci in obiskovalke razstave izkusili posebno multimedijsko razstavno doživetje, so prepričani organizatorji.

Steiermark Schau je v prihodnost usmerjen razstavni format, ki poteka vsaki dve leti in obravnava aktualna vprašanja, s katerimi se spoprijema sodobna družba, ter jih osvetli z umetniškega in znanstvenega vidika. Na pobudo avstrijskoštajerske deželne vlade in v izvedbi Universalmuseuma Joanneum – najstarejšega in drugega največjega muzeja v Avstriji – se razstava ukvarja s sodobnimi temami ter prinaša inovativne razstavne formate v kraje na Štajerskem in drugje.

Naslednja razstava bo potekala od aprila do novembra 2025. Osrednja lokacija bo grad Eggenberg v Gradcu, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, kjer se bodo obiskovalci lahko potopili v svet Eggenbergov in odkrili vznemirljive vzporednice s sedanjostjo, so še napovedali organizatorji.