Z dogodkom Goriška pokrajina v očeh literarnih ustvarjalk v Ascolijevi hiši v Gorici se drevi začenja 1. festival Cross-Culture Srečanje kultur: Narava brezmejno. Festival na čezmejnem območju Nove Gorice in Gorice bo združil različna področja kulture s poudarkom na ekološko usmerjeni literaturi.

Dogodek ob odprtju bo uvedlo branje literarnih del z Nino Žbona Kuštrin in Sereno Fogolini, za glasbeno spremljavo bo poskrbel kvintet trobil Goriškega pihalnega orkestra, nastopili bosta tudi vokalna skupina Ardeo in kantavtorica Sabina Vostner. Dogodek bo potekal v italijanskem, slovenskem in furlanskem jeziku.

Kot so zapisali organizatorji, bo dogodek razkril glavno temo festivala, ki bo osvetljeval temo naravne pokrajine v delih avtoric in avtorjev, ki so ustvarjali v širšem, večkulturnem prostoru Goriške, in hkrati zaznamoval 170. obletnico rojstva pisateljice ter pesnice Pavline Pajk (1854–1901), ki je svojo literarno pot začela ravno na Goriškem.

Festival organizirata Zveza kulturnih društev Nova Gorica kot vodilni partner in združenje Porte a nordest APS kot projektni partner, s sodelovanjem združenja Societa filologica friulana in Zveze slovenskih kulturnih društev iz Gorice. Po besedah organizatorjev bo sodelovanje med Italijo in Slovenijo pripomoglo k vzpostavitvi čezmejnega kulturnega ekosistema v okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture 2025. Drugo izdajo festivala načrtujejo v letu 2025, skozi različna literarna dela pa se nameravajo posvetiti temi vode. Predsednik Zveze kulturnih društev Nova Gorica Miran Rustja je projekt označil kot "zelo prodoren".

Po besedah koordinatorice projekta Cross-Culture iz Zveze kulturnih društev Nova Gorica in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica Martine Trampuž pomeni omenjeni projekt "dragocen prispevek k povezovanju kulturnih društev čezmejnega območja". Na različnih lokacijah v Sloveniji in Italiji bodo v sodelovanju z lokalnimi društvi in umetniki potekala literarna branja, predavanja, likovne delavnice, koncerti, plesni in folklorni nastopi.

"Želimo si, da bi medgeneracijski festival, s katerim naslavljamo in vključujemo vse starostne skupine, našel svoje mesto pri občinstvu in pomenil kamenček v mozaiku sobivanja, razumevanja in sodelovanja vseh, ki živimo na stičišču kultur Nove Gorice in Gorice," so besede Martine Trampuž še navedli v sporočilu za javnost.

Programska vodja projekta Cross-Culture iz Zveze kulturnih društev Nova Gorica Tanja Badalič je dodala, da bo na dogodkih poudarek predvsem na lokalnih ustvarjalkah in ustvarjalcih. Predsednik Porte a Nord Est APS Federico Portelli pa meni, da predstavlja festival Cross-Culture edinstveno priložnost za oplemenitenje kulturnega bogastva čezmejnega območja. "Skozi literaturo, glasbo in umetnost gradimo mostove med našimi skupnostmi z ovrednotenjem naših različnih tradicij in jezikov," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.