Delo z naslovom Znanje je oblikovala Monika Lovše Rošker in je sestavljeno iz treh krakov.

To je že 18. avtorsko delo v okviru projekta Zgodba o klopeh in ljudeh, katerega namen je po navedbah pobudnice Liljane Jarh povezati različne avtorje, ki so pripravljeni podariti mestu svoje ustvarjanje ter z unikatno oblikovanimi klopmi prispevati k vizualni podobi Maribora in ustvarjanju novih prostorov druženja ljudi.

Klopi, ki jih oblikujejo kiparji, slikarji, arhitekti ali industrijski oblikovalci, stojijo na različnih mestih. Prvo so postavili maja 2015 pred čitalnico Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM), druge pa med drugim v Mestnem parku, pri Sodnem in Vodnem stolpu, na Slomškovem trgu, pred lutkovnim gledališčem, na pokopališču Pobrežje in v študentskem naselju Gosposvetska.

Tokrat praznujejo 160 let III. gimnazije Maribor. "Ob 150-letnici smo zasadili drevo. Okrog lepo rastočega drevesa pa smo ob 160-letnici postavili tri klopi v obliki odprte knjige v družbi treh ptic. Ponosni smo, ker bomo trajno postali del mariborskega projekta Zgodba o klopeh in ljudeh," je ob tem sporočila ravnateljica Marija Lešer.

Liljana Jarh je pojasnila, da ima vsaka postavitev ne le vizualni, ampak tudi vsebinski pomen. "Vedno želimo pripovedovati neko zgodbo, vezano na lokacijo, kjer stoji klop," je povedala za STA.

Oblikovalka Monika Lovše Rošker si je zamislila postavitev iz treh klopc iz kovine in kamna, kar je z razdalje videti kot tri ptice, ki vzletajo. "Ko pridemo bliže, pa jih zaznavamo kot odprto knjigo. Perspektiva torej spremeni pogled na klopi," je avtorica povedala za STA. "Vse skupaj se navezuje na zgodbo svobodne ptice, ki na podlagi znanja odleti v svet," je dodala.