Dvorsko likovno kolonijo bodo končali v Blatnikovem hramu na Dvoru, kjer bodo ob 19. uri odprli prodajno razstavo novonastalih del. Z domačije Rezelj so sporočili, da bo udeležence tokratnih Dvorskih likovnih dnevov ob odprtju razstave predstavila umetnostna zgodovinarka in strokovna spremljevalka tega srečanja Anamarija Stibilj Šajn.

Za jubilejne Dvorske likovne dneve so sicer izbrali avtorje, ki so bili v preteklih letih pomemben del tega likovnega dogajanja, so ga zaznamovali, mu dali posebnosti in ustvarjali njegovo identiteto, so dodali.

Zunaj zamišljenega koncepta so povabili le enega kiparja, "vendar z namenom, da v novo desetletje vstopijo tudi z določenimi osvežitvami projekta". Sicer pa srečanje ni tematsko omejeno in omogoča "izživetje popolne ustvarjalne svobode".

"Umetniki zadihajo z danostmi ustvarjalnega prostora ali pa dopustijo, da se v polje likovnega prelijejo notranjost in posameznikova intimna zanimanja. Srečanje je na široko odprto v likovni svet, v katerem biva vsa pestrost umetniškega izražanja," so pristavili.

Po podatkih prirediteljev v idiličnem okolju ob Krki letos ustvarjajo Igor Banfi, Irena Gayatri Horvat, Milena Gregorič, Pavel Hrovatin, Lojze Kalinšek, Janko Orač, Tomaž Plavec, Andreja Srna, Janez Štros, Boris Zaplatil, Maruša Štibelj, Veljko Toman in Robert Ograjenšek.

Udeležence Dvorskih likovnih dni bo mogoče podrobneje spoznati tudi prek kataloga, ki ga bodo izdali ob tej priložnosti. Likovne dneve, ki so nastali po zamisli in na pobudo profesorice likovne pedagogike ter likovne ustvarjalke Ane Cajnko, pripravlja domačija Rezelj.

Srečanje se je trdno zakoreninilo v ožje in širše območje. Na Dvoru tudi od leta 2017 deluje Galerija Dvorski likovni dnevi, ki predstavlja dela vseh doslej sodelujočih likovnih ustvarjalcev, so še sporočili z Dvora pri Žužemberku.