V petek bo v Križankah nastopil Uroš Perić, v soboto Vlado Kreslin. Za 4. september je v Križevniški cerkvi napovedan še koncert Zorana Miteva.

Londonski simfonični orkester pod taktirko priznanega dirigenta Antonia Pappana bo na svojem drugem koncertu v sklopu letošnjega Ljubljana Festivala predstavil nekoliko bolj klasičen program, kot ga je na sredinam večeru, je na današnji novinarski konferenci povedal Pappano.

Uvedla ga bo Uvertura Rimski karneval Hectorja Berlioza, energično in virtuozno delo, tesno povezano s skladateljevo opero Benvenuto Cellini. Sledil bo Koncert za klavir in orkester št. 1 v e-molu Frederica Chopina, pri katerem se bo orkestru pridružil pianist Bruce Liu, ki je svetovno slavo dosegel z zmago na Chopinovem tekmovanju v Varšavi leta 2021. Večer bodo sklenili Planeti Gustava Holsta. Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, suita, sestavljena iz sedmih stavkov, ponuja impresivno orkestracijo, ki raziskuje astrofizikalne in astrološke lastnosti planetov.

Pappano, ki bo s sezono 2024/25 postal šef dirigent Londonskega simfoničnega orkestra, je bil dolga leta glasbeni direktor Kraljeve operne hiše v Londonu. Leta 1904 ustanovljen Londonski simfonični orkester redno nastopa v Centru Barbican v Londonu ter na pomembnih glasbenih festivalih po vsem svetu. Državni zbor iz Kaunasa je litovski zbor z dolgoletno tradicijo, ki je znan po vrhunskih izvedbah vokalno-instrumentalnih del, so navedli pri Festivalu Ljubljana.

V četrtek bo v Križankah koncert ob 20. obletnici profesionalne glasbene poti Uroša Perića, ki bo nastopil skupaj z Big Bandom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Lojzeta Krajnčana. Pridružili se mu bodo tudi številni gostje – jazz pevka Cynthia Scott, saksofonist Brad Leali ter vokalist in glasbenik Connor Selby. Perić je glasbeno kariero začel leta 2004 z Orkestrom Moonlighting. Doslej je nastopil v več kot 26 državah po svetu in izvedel več kot tisoč samostojnih koncertov.

V soboto pa bo prav tako v Križankah v sklopu Ljubljana Festivala že 33. nastopil Vlado Kreslin. Na odru bo stal s svojima ustaljenima zasedbama Beltinško bando in Malimi bogovi. Kot je povedal, bo ta "njegova obširna muzikantska jata, ki bo priletela na oder, letos oplemenitena s štirimi imenitnimi pticami pevkami"Masayah, Donno Marino Martensson, Ajdino Kreslin in Nino Gvardjančič. Kot vsako leto bodo tudi letos "leteli čez hribe in doline, čez polja in gore, čez mesta in vasi, iz preteklosti do sedanjosti".

Dan po zaključku 72. Ljubljana Festivala, 4. septembra, bo v Križevniški cerkvi še koncert ob 40-letnici delovanja fagotista Zorana Miteva. Leta 1962 v Skopju rojeni Mitev je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se specializiral na Visoki šoli za glasbo in scensko umetnost v Gradcu. Aktiven je kot solist in komorni glasbenik, sodeluje z uglednimi slovenskimi orkestri in festivali. Na koncertu se mu bo pridružil Ensemble Dissonance.

Kot je povedal Mitev, je program sestavil tako, da obsega od zelo lepih ljubezenskih melodij do skladb, ki zahtevajo ekstravagantne, virtuozne hitrosti. Na koncertu bo krstno izvedbo doživela tudi Concertina za fagot in godalni kvintet Marka Mihevca, posvečena Mitevu, ki vključuje inovativne zvoke in virtuoze odseke. Koncert bodo zaključila dela Astorja Piazzolle.