Monumentalno glasbeno delo bo izvedel Orkester Slovenske filharmonije pod vodstvom Charlesa Dutoita, štirje zbori in namesto napovedanega solista Branka Robinšaka tenorist David Jagodic.

Hector Berlioz (1803–1869) je Rekviem ustvaril po naročilu francoske vlade za spominsko slovesnost za žrtvami revolucije julija leta 1830. Ker slovesnosti ni bilo, so mašo zadušnico izvedli v počastitev padlega generala Damremonta leta 1837 v Parizu. Za to priložnost je Berlioz zahteval obsežno izvajalsko zasedbo: 200 zborovskih pevcev, sto godalcev in celo množico pihalcev, trobilcev in tolkalcev.

"Delo izraža hrepenenje po veri, ozaveščenosti te potrebe in čaščenju; njegovo lastno pomanjkanje vere na neki način z glasbo izraža večne upe in strahove človeške rase. Tu in tam za hip zaslutimo mir, toda prevladujoči ton je tragičen. Med vsemi kontrasti forme in razpoloženj se ohranja osrednji in nepretrgan motiv zbeganosti, ki ga čuti človeštvo ob soočenju z enigmo smrti," so zapisali pri festivalu.

Rekviem spada med najbolj znane Berliozove kompozicije poleg Fantastične simfonije, simfonije Harold v Italiji, zborovske simfonije Romeo in Julija ter glasbeno-dramskega dela Faustovo pogubljenje. Skladbo je pozneje dvakrat revidiral.

Na Festivalu Ljubljana so jo izvedli leta 2003 v okviru 51. poletnega festivala. Tokrat jo bodo interpretirali Orkester Slovenske filharmonije kot rezidenčni festivalski orkester, Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Ave, Zbor Münchenske filharmonije, Festivalski zbor Virtuozi in solist tenorist David Jagodic, diplomant Univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju.

Nastopajoče bo vodil švicarski dirigent Charles Dutoit. V svoji dolgoletni karieri je nastopil z najboljšimi orkestri in solisti, v zadnjih letih pa je že večkrat gostoval v Ljubljani. Diplomiral je na konservatoriju v Ženevi, že v mladosti pa ga je Herbert von Karajan povabil k sodelovanju z Dunajsko državno opero, kar ga je poneslo na največje operne odre, kot sta Metropolitanska opera v New Yorku in Kraljeva operna hiša v londonskem Covent Gardnu.