Peta izvedba vsakoletne razstave predstavlja dela uveljavljenih animatorjev, ki jih zaznamujejo posebna estetika in narativi, pa tudi zmožnost vplivanja na zaznavo.

Predstavljena so najnovejša dela avtorjev, ki raziskujejo nova področja. From the Main Square (Pedro Harres, Nemčija) je interaktivna izkušnja navidezne resničnosti, ki gledalca povabi, da doživi vzpon in padec razdeljene družbe. Civilizacija zacveti z vsemi svojimi protislovji, nato pa začne ogrožati samo sebe.

Cosmogonic (Pawel Szarzynski, Poljska) je prva izkušnja navidezne resničnosti, nastala po navdihu poljskega pisatelja znanstvene fantastike Stanislawa Lema, ki o človeštvu in družbeni pravičnosti razmišlja skozi prizmo oddaljenih planetov in mehanskih bitij. Gledalca popelje v spomine naslovnega lika, nekdaj slavnega inženirja robotike, in s tem na planet Actinuria.

Midnight Story (Antonin Niclass, Velika Britanija) je 360-stopinjska izkušnja navidezne resničnosti, ki jo pripoveduje Miriam Margolyes. Vsebuje interaktivne elemente, ki se sprožijo z gledanjem, ter lutke, naslikane na platno in animirane v tehniki stop animacije, nato pa postavljene v 3D-scenografijo.

O delu I Horizon (Paul Bush, Velika Britanija) so pri Animateki zapisali: "Noben korak te ne bo pripeljal bliže, vsak korak pa te pomanjša, četudi tega ne vidiš ... Kajti jaz sem obzorje."

Swarm (Maarten Isaäk de Heer, Nemčija) pa ponuja pogled iz ptičje perspektive na tridimenzionalne fotokolaže pokrajin, ki prikazujejo del Evrope po podnebnih spremembah.

Na ogled bo tudi retrospektiva navidezne resničnosti dvojca Uri in Michelle Kranot. Večkrat nagrajena dvojica s pomočjo potopitvenih tehnologij združuje avtorsko animacijo z razširjeno resničnostjo.

Njuna Nothing Happens je filmska izkušnja navidezne resničnosti, ki povabi posameznika k sodelovanju v dogodku ter tako preizprašuje vlogo gledalca. Projekt preizkuša nov način naracije in navzočnosti v sliki oziroma celovitem, potopitvenem umetniškem delu.

Songbird je pravljica, ki v sebi skriva temno srce. Nastala je po naročilu in v sodelovanju z ekipo The Guardian Virtual Reality. Gledalca bo odpeljala v leto 1984, na otok Kauai, v naslikano repliko bujnega gorskega deževnega gozda, polnega pisanih ptic.

The Hangman at Home pa je animirana izkušnja navidezne resničnosti, povezana z vprašanji priznanja in nelagodne intimnosti človeka. Sestavlja jo pet med seboj prepletenih zgodb, pri čemer vsaka situacija predstavi eno ali več oseb v občutljivem trenutku ranljivosti, igrivosti, prestrašenosti, zamišljenosti, zmedenosti ali radovednosti.

19. mednarodni festival animiranega filma Animateka bo potekal med 28. novembrom in 4. decembrom v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni.