Ta je plod sodelovanja Glasbene matice Furlanija - Julijska krajina in Ustanove Imago Sloveniae – Podoba Slovenije s pobudnikom Gadžijevim.

Program festivala z Gadžijevim kot idejnim pobudnikom in programskim vodjo projekta je zasnovan "na vrhunskih koncertih klasične glasbe s poudarkom na mladih 'zvezdnikih v nastajanju' iz vsega sveta, umetniških rezidencah in mojstrskih tečajih pod vodstvom prvovrstnih pedagogov", so sporočili iz Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Premierna edicija festivala bo potekala do 4. avgusta na več lokacijah med goriškim zamejstvom in Ljubljano.

Prečkanja – Sconfinamenti so odprli trije pianistični virtuozi svetovnega slovesa. Poleg Aleksandra Gadžijeva, rojenega v Gorici, sta nastopila nemško-izraelski pianist Ido Ramot in v Seulu rojeni klavirski improvizator, virtuoz in skladatelj Jonghwa Park.

Gadžijev je kot solist z orkestrom prvič nastopil pri devetih letih, pri desetih pa izvedel prvi samostojni klavirski recital. Pri 17 letih je z odliko diplomiral in zmagal na prestižnem klavirskem tekmovanju najbolj nadarjenih mladih glasbenikov Italije, Premio Venezia. Zatem je zmagoval na najvidnejših klavirskih tekmovanjih sveta.

Ido Ramot igra pomembno vlogo pri trendu oživljanja izgubljene umetnosti improvizacije v klasični glasbi, ki jo vpleta v lastne stvaritve, solistične koncerte ter mojstrske tečaje. Kot čudežni otrok se je javnosti predstavil pri devetih letih, ko je kot solist zaigral s Simfoničnim orkestrom iz Johannesburga. Kariero je nadaljeval v hitrem tempu, saj je nemudoma začel sodelovati z najboljšimi orkestri Izraela, Italije in Francije.

Jonghwa Park je s svojimi inovativnimi nadžanrskimi improvizacijskimi koncerti pretresel svetovno klasično glasbeno sceno. Leta 2022 je postal prvi Stomp Music vzhajajoči umetnik in istega leta odprl prvi improvizacijski klasični koncert v Južni Koreji. Serijo zgodovinsko prelomnih dogodkov je nadaljeval s koncertom, ki je raziskoval kronološko sosledje improvizacije, od predbaročnih obdobij do sodobnosti. Leta 2023 sta mu Drawing Music in Hermann Art Hall za inovativne improvizirane suite na temo Hessejevega Demiana podelila naziv Burning Up! Artist.

Festival Prečkanja – Sconfinamenti je povezan z Evropsko prestolnico kulture Nova Gorica in Gorica 2025 ter sofinanciran z evropskimi sredstvi.