Selektor Tomo Vran je tudi letos povabil osem likovnih umetnikov – štirje akademski slikarji in slikarke so iz Slovenije, drugi prihajajo iz Češke, Kitajske, Severne Makedonije in Turčije.

V izjavi za STA je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek dejal, da je v zbirki mednarodne likovne kolonije trenutno okoli 300 umetniških del, ki so hranjena na Mestni občini Ljubljana in različnih veleposlaništvih v Sloveniji.

Sorodna novica "Umetniki imajo pač svoj svet, ki pa je neskončno iskren, in upam, da tak tudi ostane"

Slovenijo so letos zastopali umetniki Marko Tušek, Luka Širok, Andreja Srna in Simon Mlakar, iz tujine pa so sodelovali Sofie Švejdova iz Češke, Džao Peidži iz Kitajske, Zlatko Krstevski iz Severne Makedonije in Ahmet Ozel iz Turčije.

Kot je zapisal selektor Vran, se ob letošnji mednarodni likovni koloniji njegove misli usmerjajo na vso prehojeno pot, torej na vsakoletne enkratne izkušnje s sodelujočimi likovnimi umetniki in ustvarjalno prepletanje likovne umetnosti z drugimi zvrstmi umetnosti, ki jih v času, ko poteka likovna kolonija, Festival Ljubljana ponuja.

Opomnil je, da je osnovni koncept likovne kolonije še vedno tak, kot je bil zasnovan na začetku, so ga pa njene vsebine vsakoletno spreminjale, dopolnjevale in nadgrajevale tako, da je postal predvsem v krogih umetnikov in poznavalcev dogodek prestižnega pomena.
Tudi letos se je ustvarjalcem na koloniji pridružil multimedijski umetnik Lado Jakša. Na odprtju razstave bo s svojim umetniškim pogledom glasbeno-vizualno predstavil svoje videnje njihovega dela in procesa ustvarjanja.

Likovno kolonijo so na festivalu prvič pripravili leta 1998, Vran pa od takrat v Ljubljano vsakokrat povabi osem profesionalnih vizualnih umetnikov, polovico iz Slovenije in polovico iz tujine. Slikarji sredi festivalskega dogajanja preživijo teden dni, v katerem ustvarjajo v ambientu Plečnikovih Križank in na platno prenašajo svoje doživljanje raznovrstnih prireditev.