Potujočo razstavo so pripravili ob 100-letnici ustanovitve Podpornega društva slepih na pobudo Pokrajinskega muzeja Maribor. Na njej se predstavlja 21 umetnikov iz celotne države.

Z razstavo želijo širši javnosti predstaviti ustvarjalnost slepih in slabovidnih ter tako spodbujati empatijo videčih do slepih in slabovidnih sodržavljanov. "Naredil sem izbor del, ki zdaj potuje po slovenskih knjižnicah in galerijah. V ta izbor so vključeni vsi, ki se trenutno ukvarjajo s slikanjem in fotografiranjem," je povedal Dušan Brešar iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Na razstavi s svojimi deli sodelujejo Rezka Arnuš, Evgen Bavčar, Bojan Bizjak, Ivan Stojan Rutar, Luka Campolunghi, Sara Bukovec, Branko Čeak, Sonja Jež, Jožef Jošt, Milka Jug, Jana Kus, Rosana Lorbek, Darinka Lozinšek, Andrej Palčec, Mirela Prezelj, Helena Senica, Tinka Šetina, Ana Šter, Meri Tišler, Slavica Zdolšek in Natalija Žitnik Metaj.

Na ogled so slike in fotografije slepih in slabovidnih članov, ki se kljub svoji invalidnosti ukvarjajo z likovno in fotografsko umetnostjo. "Število slabovidnih in slepih umetnikov se nenehno spreminja glede na to, da se jim vid slabša. Trenutno v Sloveniji ustvarja 25 slepih in slabovidnih slikarjev in fotografov," je še povedal.

Predstavili bodo tudi knjigo Kipi hrepenenje v nas, antologija slepih in slabovidnih literatov in likovnikov. Dogodek soorganizirajo Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Goriška knjižnica Franceta Bevka ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Razstava bo v novogoriški knjižnici na ogled do 31. marca.