Festival bo trajal do nedelje, osrednji del je strnjen predvsem na soboto.

Čeprav je festival odprta vrata vsem obiskovalcem, je bil prvotno namenjen predvsem učiteljem in profesorjem umetnosti, umetnikom, novinarjem in intelektualcem, torej tistim, ki lahko znanje, pridobljeno na festivalu, prenesejo v svoje lokalno okolje.

"Glavni program se odvije v enem dnevu, letos bo to sobota, 26. avgusta. V sodelovanju z Občino Divača, Parkom Škocjanske jame in s Turističnim društvom Škocjan so gostom ponujeni bogat kulturen program, ki je kvalitetno izveden, možnost namestitve in trije obroki na podlagi predlaganih prostovoljnih prispevkov," so dogajanje opisali organizatorji.
Festival obiskovalcem ponuja film, glasbo in slikarstvo.

Umetniški program letos vključuje razstavo svetovno priznanih slovenskih umetnikov. Razstavljal bo Silvester Plotajs Sicoe, na festivalu pa bodo sodelovali še hrvaški režiser Ivan Grgur, slovenska režiserka in animatorka Lea Vučko, ki je režirala film Legenda o Zlatorogu (2022). Projekcija pod zvezdami bo namenjena svetovni predpremieri kratkega igranega filma Igralec (2023) režiserja Damjana Kozoleta.

Glasbeni večer se bo zaključil z nastopom pianista Tineta Grgureviča, znanega kot Bowrain.
Podporni program Krasnega festivala je prilagodljiv in vključuje dogodke, ki jih organizira avstrijska asociacija Civil Action Network. Med njimi so pogovori ob sprehodu, jutranja vadba joge, sprehodi po Parku Škocjanske jame in opazovanje zvezd.