Tradicionalni škofjeloški poletni glasbeni cikel bo do 15. julija ponudil štiri koncerte na prostem, ki jih bodo v primeru slabega vremena preselili v Sokolski dom.

Kot so sporočili iz javnega Zavoda 973, v okviru glasbenega cikla na odrih v starem mestnem jedru nastopajo uveljavljeni mednarodni izvajalci in kakovostne domače zasedbe z zgosti iz tujine ter zasedbe, ki izvajajo glasbe sveta. Za jesen obljubljajo še glasbeno poslastico z Islandije.

Cikel koncertov odpira Bronasta turneja, ki je letos pod okriljem projekta American Music Abroad (Ameriška glasba v tujini) ponovno na turneji po Evropi. Predstavlja skupino srednješolskih glasbenikov, ki tvorijo simfonično zasedbo, koncertni zbor, orkester in jazz zasedbo. Skupina šteje 128 članov, ki predstavljajo 20 ameriških srednjih šol in univerz iz zveznih držav Delaware, New Jersey in Pensilvanija.

Med svojo 16-dnevno evropsko turnejo nastopajo v Italiji, Avstriji, na Madžarskem, v Škofji Loki v Sloveniji in Švici. Njihov repertoar vključuje glasbo klasičnih mojstrov, glasbo z ameriškega broadwajskega odra, ameriško ljudsko glasbo in dela sodobnih ameriških skladateljev.

Naslednji dogodek cikla bo prihodnjo soboto, ko bo nastopila kitaristka in kantavtorica Monika Breuss, ki se je rodila v Avstriji in svojo glasbeno pot začela v glasbeni šoli v domačem Cmureku. Po maturi je študirala klasično kitaro v Gradcu in Celovcu. Po končanem študiju pa se je preselila v Slovenijo, kjer živi, poučuje kitaro in ustvarja glasbo. V intimnem okolju vrta Sokolskega doma v Škofji Loki bo predstavila album Jase, ki predstavlja intimno meditacijo nad naravo in notranjostjo človeka.

13. julija v Škofjo Loko prihaja Sentido Project, ki prepleta izvirne vsebine, navdihnjene s flamenkom, in jih preoblikuje v stiku z drugimi umetniškimi stili, raziskuje sodoben hibridni žanr, kjer se avtorska glasba prepleta z jazzom in flamenkom ter išče točke stika s plesom. Odrski ustvarjalki, plesalki, pevki in avtorici besedil Urški Centa, basistu in avtorju glasbe Tadeju Kamplu ter tolkalistu Ninu Mureškiću se bo na klavirju pridružil Arsenije Krstić, na saksofonu pa Primož Fleischman.

Cikel bo 15. julija sklenil koncert Lane Kuščer in Paule Garcia Del Valle. Priznana slovenska flavtistka Lana Kuščer, ki deluje v ZDA, nastopa v dvoranah, kot so Carnegie Hall, dvorana Bostonskega simfoničnega orkestra in Kennedyjev center v Washingtonu. Samostojno koncertira po Evropi, v ZDA in Aziji.

Paula Garcia Del Valle, rojena v Sevilli v Španiji, je z odliko magistrirala na konservatoriju Rimsky Korsakov v St. Petersburgu. Bila je nagrajena na številnih mednarodnih tekmovanjih. Koncertirala je v Španiji, na Portugalskem, v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, v Rusiji, Mehiki, Kolumbiji in Braziliji. Živi in dela na Dunaju kot pianistka, organistka, repetitorka, komorna pianistka in profesorica klavirja.