Na njej se bodo predstavili slikarji samorastniki, ki obvladajo akvarelno tehniko, in ljubiteljski slikarji Društva likovnikov Trebnje. Razstava bo na ogled do 9. februarja.

"Prosojnost, zračnost, barvna intenzivnost in spontanost opisujejo slikarsko tehniko akvarela. Barve, pomešane z vodo, ustvarjajo nežne prehode, umetniška misel pa se zaključi z eno potezo čopiča, še preden se barva dobro vpije v papir," so v vabilu na razstavo akvarelno tehniko opisali v trebanjski galeriji.

Kot pojasnjujejo, naivni oziroma samorastniški umetniki akvarelno tehniko uporabljajo redkeje. "V delih, ki jih hrani Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, lahko opazimo pogosto kombinacijo akvarela in risbe. Črta je največkrat prisotna kot obrisna linija ali notranja risba, ki je lahko izvedena v različnih tehnikah. Akvarelna barva se opravlja le za niansiranje ali polnilo risbe," so navedli.

V prostorih galerije bo razstavljalo 13 slikarjev samorastnikov, ki obvladajo akvarelno tehniko, razstava pa bo dopolnjena še z deli ljubiteljskih slikarjev, članov Društva likovnikov Trebnje. Njihova dela bodo na ogled v dvorani STIK, so še sporočili.