V Murski Soboti srečanje mladinskih pisateljev

Vrhunec festivala Oko besede bo petkova podelitev 28. večernice v Gledališču Park, ki jo bo za mladinski roman Sneg prejela Marjana Moškrič. Večernico od leta 1997 podeljujejo za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo preteklega leta. Prvo večernico je prejel pesnik Tone Pavček, med prejemniki pa so bili tudi Desa Muck, Feri Lainšček, Janja Vidmar in Peter Svetina.

Na programu festivala je več dogodkov, med njimi simpozij, okrogla miza, literarni večeri in delavnice. V sklopu literarnih dogodkov se bodo pisatelji predstavili na šolah v Pomurju, mladi ustvarjalci pa bodo sodelovali na kritiški delavnici Mlade oči. Tema letošnjega festivala Oko besede je Duh časa in duh globine.

Festival vsako leto privabi avtorje, literarne strokovnjake, knjižničarje, pedagoge in založnike iz Slovenije in zamejstva, ki obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti ter si izmenjujejo izkušnje in dognanja. Vsi dogodki so odprti tudi za javnost. Simpozij, ki ga organizirata društvo za humanistična vprašanja Argo in revija Otrok in knjiga, je letos osredotočen na vprašanja cenzure v literaturi z vidika politične korektnosti.

Posebna pozornost je namenjena literarnim večerom. Letos se bosta predstavila Sebastijan Pregelj, nominiran za večernico, in Lila Prap, ilustratorka in pisateljica, ki je tudi avtorica letošnjega festivalskega plakata. Dogodka bosta v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice ter Mladinskega in kulturnega kluba MIKK v Murski Soboti.

V času festivala bo na Trgu kulture v Murski Soboti knjižna tržnica, ki bo namenjena promociji in prodaji kakovostnih otroških in mladinskih knjig.

Zadnji dan festivala, v soboto, pripravljajo ekskurzijo po Panonski pisateljski poti. Udeleženci bodo obiskali občino Cankova, kjer se je rodilo nekaj literarnih ustvarjalcev, ter pot nadaljevali v slovensko zamejstvo, v Radgonski kot in jo zaključili v Gornji Radgoni.

Festival Oko besede podpirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Murska Sobota ter lokalni sponzorji. Prireditev organizira društvo za humanistična vprašanja Argo, finančno pa jo podpira tudi podjetje Večer mediji.