27-minutni film Trst je naš je študijska produkcija oziroma projekt AGRFT-ja v koprodukciji z RTV Slovenija. Zgodba se dogaja v letu 2009 in pripoveduje o skupini partizanskih vojakov, ki se odloči, da bo osvobodila Trst in popravila stare krivice iz druge svetovne vojne. Foto: MMC RTV SLO
27-minutni film Trst je naš je študijska produkcija oziroma projekt AGRFT-ja v koprodukciji z RTV Slovenija. Zgodba se dogaja v letu 2009 in pripoveduje o skupini partizanskih vojakov, ki se odloči, da bo osvobodila Trst in popravila stare krivice iz druge svetovne vojne. Foto: MMC RTV SLO
Trst je naš
V vlogi glavnega junaka, komandanta skupine Franca, nastopa Gojmir Lešnjak. Njegovo nerazumevajočo ženo igra Silva Čušin, načrte pa Francu pokvari tudi policija, ki ne dovoli uprizarjanja bitk. Foto: MMC RTV SLO
Franco Frattini
Franco Frattini je v odzivu na film spomnil, da bomo v nekaj dneh praznovali 20. obletnico padca berlinskega zidu; po njegovem mnenju se ob tej priložnosti nihče ne bi smel šaliti iz bolečine in žrtev, ki jih je utrpela Evropa. Foto: EPA
Trst je naš buri duhove

Tako je kratki film mladega slovenskega režiserja Žiga Virca, ki bo ravno danes doživel razprodano premiero v Kosovelovem domu v Sežani, opisal tržaški predstavnik desnosredinskega vladajočega Ljudstva svobode Roberto Menia. Ta še meni, da film Sloveniji ne dela časti. Da gre za "nesprejemljivo provokacijo, ki utegne v kali načeti vsak namen mirnega sožitja in medsebojnega spoštovanja na čezmejnem območju", pa je o filmu pred dnevi povedal predsednik ene pomembnejših organizacij italijanskih optantov, Unije Istranov, Massimiliano Lacota.

Frattini: Film pomeni 'sol na rane'
Slednji se je tudi javno zahvalil italijanskemu zunanjemu ministru Francu Frattiniju za poseg proti filmu. Frattini je namreč med drugim izrazil osuplost, da gre za koprodukcijo AGRFT in RTV Slovenija, saj meni, da film s tem, ko obuja trpljenje, ki so ga prebivalci Dalmacije in Istre prestali zaradi "grozljivih dejanj tolp jugoslovanskega diktatorja", trosi sol na rane, za katere bi morali vsi prispevati, da se zacelijo.

Predsednik največje optantske organizacije, Združenja za Julijsko krajino in Dalmacijo, Lucio Toth meni, da bi se morali izogniti parodijam o tragedijah, ki so se v Julijski krajini zgodile leta 1945. Odzval se je tudi tržaški župan Roberto Dipiazza. Po njegovem mnenju, kot poroča tržaško Il Piccolo, film potrjuje, da je slovenska demokracija še zelo mlada in nekoliko manj evropska od italijanske. Na pazljivost pri tem, da se to, kar je lahko študentska šala, ne spremeni v politični dogodek, opozarja tržaški poslanec levosredinske Demokratske stranke Ettore Rosato.

Kritika filma pred dejanskim ogledom je nesmiselna
"Nihče od zgroženih filma še ni videl, saj bo njegova premiera drevi v Sežani. To pove vse o kritikah in tistih, ki jih izrekajo," v uvodniku Primorskega dnevnika opozarja odgovorni urednik Dušan Udovič. Med drugim piše, da geslo Trst je naš, postavljeno v zgodovinski kontekst, v katerem je nastalo, lahko vzbuja različna čustva, saj je po mnenju nekdanjih partizanov v njem simbolno strnjeno sklepno dejanje velike osvobodilne epopeje, drugi pa so tako osvoboditev mesta čutili kot okupacijo. Vendar po toliko letih sodi to poglavje Trsta v zgodovino, geslo pa kot dobra trženjska poteza kvečjemu v naslov zgodovinske knjige.

Opozarja še, da zgodovina osvobodilnega pohoda na Trst nima nobene zveze s filmom Trst je naš, ob katerega se je obregnil predsednik Unije Istranov, čigar stališča po avtorjevih besedah popolnoma nekritično povzema vsedržavni italijanski tisk.

'Čas je za humoren pogled na naš odnos do zgodovine'
"Trst je naš! je namreč film, ki se dogaja danes in želi na nov, svež način govoriti o travmah starejših generacij in o odnosu mlajših generacij do tega. Nisem želel narediti filma, ki bi prikazoval zgodovinska dejstva, ampak sem jih vzel kot ozadje filma, glavni dogodki pa se dogajajo v družini. Mogoče bi morali Slovenci o našem odnosu do zgodovine večkrat razmišljati na tak - bolj humoren - način, sicer se bomo vrteli v istem krogu ves čas," je o filmu za MMC v torek med drugim povedal režiser Žiga Virc. Nadaljeval je še: "Na nek način razumem odziv na napovednik filma s strani Italije, moram pa pripomniti, da filma dejansko ni še nihče videl. Zato bi tudi želel, da ga vidijo in potem ocenijo njegov pomen."

27-minutni film Trst je naš je študijska produkcija oziroma projekt AGRFT-ja v koprodukciji z RTV Slovenija. Zgodba se dogaja v letu 2009 in pripoveduje o skupini partizanskih vojakov, ki se odloči, da bo osvobodila Trst in popravila stare krivice iz druge svetovne vojne. V vlogi glavnega junaka, komandanta skupine Franca, nastopa Gojmir Lešnjak. Njegovo nerazumevajočo ženo igra Silva Čušin, načrte pa Francu pokvari tudi policija, ki ne dovoli uprizarjanja bitk.

Trst je naš buri duhove