Direktor SNG-ja Maribor Danilo Roškar, umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak in festivalski selektor Rok Bozovičar med predstavitvijo programa pred mariborsko gledališko hišo. Foto: SNG Maribor/Boštjan Lah
Direktor SNG-ja Maribor Danilo Roškar, umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak in festivalski selektor Rok Bozovičar med predstavitvijo programa pred mariborsko gledališko hišo. Foto: SNG Maribor/Boštjan Lah

Organizatorji Borštnikovega srečanja so se odločili vztrajati pri odločitvi, da ga bodo izvedli v živo, čeprav so se mnogi drugi odločili za hibridne oblike, je na današnji predstavitvi programa povedal njegov umetniški direktor Aleš Novak.

Po njegovih besedah festival prinaša kakovosten in raznolik gledališki program in je pomemben za promocijo ter uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanost slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, pa tudi za mednarodno promocijo slovenskega gledališča in razvoj strokovne refleksije.

Sorodna novica Uvod in konec Borštnikovega srečanja letos v istem dnevu

Osem predstav v tekmovalnem programu
V neuresničenem lanskem tekmovalnem programu je bilo sprva deset predstav, a so dve v preteklem letu dni že prenehali uprizarjati, tako da se bo za tekmovalne nagrade potegovalo osem uprizoritev. Predstave je izbral Rok Bozovičar, ki si je v gledališki sezoni 2019/20 ogledal več kot 110 predstav, na katere je tokrat lahko pogledal tudi s časovne distance. Kot je povedal: "Tekmovalni program tako v aktualizacijo stopa po letu dni, po travmatičnem obdobju, v katerem si gledališče ni uspelo izboriti možnosti predaha in refleksije. S tem ne mislim zgolj na premislek produkcijskih pogojev, ki s hitrim tempom proizvodnje izčrpavajo ustvarjalce in z repertoarno inercijo topijo ustvarjalno občutljivost, temveč zlasti refleksijo odnosov znotraj gledališke skupnosti in relacij do vloge gledališča v javni sferi."

Tudi precejšnje število tujih gostov
Borštnikovo srečanje kljub negotovim časom ohranja mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine, med njimi skupina Eastman mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa Sidija Larbija Cherkaouija, čigar gledališka predstava Nomad bo pospremila slovesno odprtje festivala v petek, 18. junija.

"V spremljevalnem programu se bo zvrstilo kar osem tujih gledaliških predstav, gostimo več okroglih miz in panelnih diskusij z mednarodno udeležbo ter niz zanimivih glasbenih dogodkov. Strokovni program že tradicionalno pripravljamo v sodelovanju s številnimi partnerji in soorganizatorji," je povedal Novak. V tujem delu programa je izpostavil še gostovanje Berliner Ensemble s predstavo Pločevinasti boben v režiji umetniškega direktorja gledališča Oliverja Reesa, ki bo tudi gost festivala, in glasbeno-gledališki projekt Klub Taiga v izvedbi Teatra di Roma.

Vzgoja nastajajočega podmladka in vključevanje študentov
Festival tudi v svoji 56. izvedbi nadaljuje s prizadevanji za vzgojo novih občinstev in vključenost študentov, čemur sta namenjena sklopa Mlado in Študentsko gledališče, letos pa program selijo tudi pred domove za starejše občane in druga nova prizorišča. V sklopu Mladega gledališča je Novak izpostavil multimedijsko predstavo Neverjetno potovanje Rdeče kapice, ki ponuja izvirno predelavo priljubljene pravljice o Rdeči kapici, saj mladim postavlja vprašanja o tradicionalnih vrednotah, kot so prijateljstvo, zvestoba in solidarnost, starejšim gledalcem pa odpira pogled v nezavedne procese oblikovanja osebnosti.

Sorodna novica Človeška toplina in neulovljiva kompleksnost: Borštnikov prstan Jette Ostan Vejrup

Letošnja lavreatka je Jette Ostan Vejrup
Ob predstavitvi programa so razkrili tudi ime letošnje dobitnice Borštnikovega prstana. Tokrat si ga bo nadela danska igralka Jette Ostan Vejrup, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji. Od leta 2004 je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s katerim bo tudi nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Sedem dni. Prstan bo prejela na slovesnosti na sklepni dan letošnjega festivala, torej v nedeljo, 27. junija.

Lani so Borštnikov prstan, najvišje priznanj za življenjsko delo na področju igralske ustvarjalnosti, namenili igralcu SNG-ja Maribor Petru Boštjančiču.