Anton Petje je zaigral tudi v legendarni črni komediji Maratonci tečejo častni krog. Foto: SNG Nova Gorica
Anton Petje je zaigral tudi v legendarni črni komediji Maratonci tečejo častni krog. Foto: SNG Nova Gorica
Peter Musevski
Kralj Ojdip
Peter Musevski se je znašel tudi v sodobni priredbi klasičnega besedila Kralj Ojdip. Foto: Radovan Čok
Lučka Počkaj v Dvojčicah, ki so jih premierno uprizorili v Celju
Lučka Počkaj obvlada tako resne kot komične vloge. Foto: SLG celje

Nagrada za življenjsko delo v gledališču gre tako v roke upokojenemu članu Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, katerega občinstvo je igralčevo mojstrstvo lahko občudovalo kar 36 let. Združenje dramskih umetnikov bo ob svetovnem dnevu gledališča 27. marca poleg nagrade za življenjsko delo podelilo še priznanji za igralske dosežke v letu 2005. Ti bosta šli v roke člana Prešernovega gledališča Kranj Petra Musevskega in Lučke Počkaj iz Slovenskega ljudskega gledališča Celje.



Igra kot psihološka študija
Petje je zmogel oblikovati tudi najbolj zapletene psihološko poglobljene in razgrajene like; tako tiste, ki imajo dramatične razsežnosti, kot tiste s komičnimi razsežnostmi. Lavreatov opus so zaznamovale predvsem vloge Osvalda v Ibsenovih Strahovih, Ščuke v Cankarjevem delu, Georgea v Albeejevi drami Kdo se boji Virginije Woolf?, Viteza Bledice v Shakespearovi komediji Kar hočete in Gospoda Sontevilski v Mlakarjevem branju Molierovega Georgea Dandina. Žirija pa je izpostavila še vlogo Stalina v Pownallovi Mojstrski lekciji in vloge v Matičku se ženi in igri Maratonci tečejo častni krog.

Združenje je nagradilo igralca, čigar prisotnost je zaznamovala tudi slovenski film. Leta 1962 je obogatil film Tistega lepega dne Franceta Štiglica, kasneje je zaigral v Sončnem kriku Boštjana Hladnika, omenimo pa naj še Petjetove nastope v filmih Vdovstvo Karoline Žašler, Boj na požiralniku, Moj ata, socialistični kulak in Kavarna Astorija.

Dve vlogi za nagrado
Peter Musevski je žirijo prevzel s svojo izrazito realistično igro, ki črpa svoj navdih iz psihološke utemeljenosti, igralske odprtosti in človeške ranljivosti in s katero je igralec oblikoval naslovno vlogo v Sofoklesovemu Kralju Ojdipusu in vlogo Chancea Gospod Chance Jerzyja Kosinskega.

Počkajeva zrela za vse projekte
Lučki Počkaj sta priznanje prinesli vlogi sestre Ratched v Wassermanovi drami Let nad kukavičjim gnezdom in za stvaritev Nore v drami Elfride Jelinek Kaj se je zgodilo potem, ko je Nora zapustila svojega moža ali Stebri družbe. Združenje je v obrazložitvi nagrade zapisalo, da je Lučka Počkaj sposobna odigrati najzahtevnejše in žanrsko zelo raznolike vloge. Z zelo različnimi vlogami je dokazala, da se lahko spopade tudi z najbolj zahtevnimi projekti in različnimi režijskimi koncepti.

O nagrajencih je odločala komisija v sestavi Janez Hočevar (predsednik), Aleš Jan in Vinko Möderndorfer.