Foto: DBUS
Foto: DBUS
Po Ljubljani se bodo baletniki odpravili še v Koper, Maribor in Novo mesto. Foto: EPA

Prvi večer, ki ga prireja Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS), so že ponudili v ljubljanskem Cankarjevem domu, v prihodnje pa se bodo zvrstili še v Kopru, Mariboru in Novem mestu. Na teh večerih si je mogoče ogledati krajše baletne stvaritve, ki si jih je na glasbo različnih slovenskih avtorjev zamislilo 13 mladih ustvarjalcev.

Od Predsodkov in asociacij do Dueta
Žiga Jereb je ustvarjal na glasbo Slavka Osterca in zasnoval koreografijo Duet, ki jo bosta odplesala Dana Petretič in Siniša Bukinac. Koreografijo Marka Urbanka z naslovom Predsodki in asociacije bo odplesala Ana Germ. S koreografijo Od tu naprej bosta na glasbo tandema B. Alen/V. Horvat plesala Živa Droljc in Gaj Rudolf, Ingrid Radman pa je prisluhnila glasbi Jana Jakomina in si zamislila koreografijo Čas, ki jo bosta poleg nje plesali še Daniela Maria Magalhaes Cruz in Ana Jenček.

Sanje opoldan, Glass in Midve sva dve
Dana Petretič bo nastopila s koreografijo Sanje opoldan na glasbo Mirka Vuksanovića, Gaj Žmavc in Marta Voinea bosta odplesala koreografijo Glass, ki jo je prvi pripravil na glasbo Mitje Ozisa. Midve sva dve pa je koreografija Kristine Pojbič Champaigne in Kjare Starič, ki sta pri tem prisluhnili glasbi skupine Caminoigra.

Simfuzija in Insekti
Koreografijo Simfuzija je Jasna Zavodnik ustvarila ob poslušanju glasbe Mitje Vrhovnika Smrekarja, v njej pa bodo poleg nje zaplesali še Zoe Alibert, Maja Kalafatić, Marcella Mancini in Špela Vodeb. Glasba dueta Silence je navdihnila Nastjo Bremec, ki je pripravila koreografijo Ujeti trenutki, odplesala pa jo bo z Kilian Haselbek. Uršula Teržan pa se predstavlja s koreografijo Insekti, ki jo bodo na glasbo Milka Lazarja plesali Petar Đorčevski, Gregor Guštin, Ivan Grenuš in Igor Sviderski.

V gledališče Koper bo sedmi gala večer balet prinesel 11. novembra, v SNG Maribor 18. novembra, 25. novembra pa v novomeški Kulturni center Janeza Trdine.