Pristojnosti za imenovanje in razrešitev pomočnika direktorja ima direktor zavoda, in ne minister. Prav tako tudi ni zavezan k upoštevanju mnenja umetniškega ansambla. Foto: www.primorska.info
Pristojnosti za imenovanje in razrešitev pomočnika direktorja ima direktor zavoda, in ne minister. Prav tako tudi ni zavezan k upoštevanju mnenja umetniškega ansambla. Foto: www.primorska.info
Mojmir Konič svoje odločitve podrobneje ne želi pojasnjevati. Foto: MMC RTV SLO

Kot kaže, zgodba o razmerah v novogoriškem gledališču še ni končana; 19. januarja je direktor gledališča Mojmir Konič kljub nestrinjanju strokovnega sveta SNG Nova Gorica izdal sklep o razrešitvi svojega pomočnika Primoža Beblerja in mu hkrati odredil tudi prisilni dopust. Vsemu temu pa je sredi tega tedna sledila odpustitev Beblerja, ki bo, ne glede na vse, v gledališču kot gostujoči režiser začel vaje za dramo Čudež v Šarganu, na Koničevo odločitev pa se bo pritožil.

Ponovna prijava na razpis
Razrešitev Beblerja dokazuje, da nekdanji umetniški vodja in direktor novogoriškega gledališča tudi v zadnjih dneh nista našla kompromisne rešitve o možnosti sodelovanja. Bebler je tudi pojasnil, da se bo znova prijavil na javni razpis za mesto, s katerega je bil odstavljen in ki se izteče 9. februarja. "Na razpis se bom seveda prijavil, saj čutim moralno obveznost, da to storim zaradi gledališča. Moram pa priznati, da nisem ravno optimist," je Bebler povedal za časopis Delo.

Spori in nesoglasja v SNG Nova Gorica, zlasti med direktorjem na eni ter pomočnikom za umetniški del in večino umetniškega ansambla na drugi strani - zadnji so direktorju nezaupnico izrekli tudi s peticijo - se vlečejo že dalj časa. Težave so se izraziteje pokazale ob prevedbi plač po novem zakonu pred meseci, saj so se podrla plačna razmerja v ansamblu, je povedal Bebler, ki je bil eden izmed podpisnikov decembrske nezaupnice Koniču. Konič, ki Beblerju očita predvsem pomanjkljivo načrtovanje dela, pa pravi, da ne gre za krizo vodenja, ampak za potreben razmislek o ubiranju nove poti.

Upoštevanje ansambla ni nujno
Na nestrinjanje umetniškega ansambla s postopanjem direktorja, ki je sredi sezone odstavil svojega pomočnika, je opozorila predsednica strokovnega sveta SNG Nova Gorica Tea Rogelj. Koniča je v imenu sveta pozvala, naj glede tako pomembne odločitve upošteva mnenje sveta ter naj se posvetuje z umetniškim ansamblom. Vendar pa direktor gledališča ni obvezan, da upošteva omenjena mnenja.

C. R.