Kot pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo, ima pristojnosti za imenovanje in razrešitev pomočnika direktorja direktor zavoda in ne minister. Foto: www.primorska.info
Kot pojasnjujejo na ministrstvu za kulturo, ima pristojnosti za imenovanje in razrešitev pomočnika direktorja direktor zavoda in ne minister. Foto: www.primorska.info
Boris Kobal
Po pisanju medijev in govoricah naj bi bil najresnejši kandidat za novega umetniškega vodjo SNG-ja Nova Gorica nekdanji direktor in umetniški vodja Mestnega gledališča ljubljanskega Boris Kobal. Foto: SLG Celje

Čeprav se je v časopisju že pojavil razpis za novega umetniškega vodjo SNG-ja Nova Gorica, je nastali položaj po ponedeljkovi razrešitvi pomočnika in umetniškega vodje gledališča Primoža Beblerja na izredni seji obravnaval strokovni svet te kulturne ustanove. "Direktorju predlagamo, da se v prid gledališču, umetniškemu ustvarjanju in ansamblu z umetniškim vodjem dogovorita za spravno in sporazumno razrešitev nastalega položaja," so člani strokovnega sveta zapisali v enem izmed sklepov.

Za večjo funkcijo strokovnega sveta
"Direktorjevo neupoštevanje spravnih pobud strokovnega sveta in sveta gledališča ter to, da se direktor pred razrešitvijo umetniškega vodje ni posvetoval z umetniškim ansamblom, odpira vprašanje o smiselnosti in funkciji strokovnega sveta ter tudi avtonomnosti umetniškega vodje. Takšno dejanje s posegom onemogoča proces dela in gledališče kot prostor dialoga in kolektivnega ustvarjanja," so še poudarili, ob tem pa pozvali ministrstvo za kulturo, naj strokovnem svetu nameni večjo funkcijo kot le posvetovalno.

Obravnavali so tudi poročilo o nezaupnici Mojmirju Koniču, ki jo je izreklo 16 od 18 članov umetniškega ansambla. Z njo so se člani strokovnega sveta le seznanili, saj na osnovi gradiva o tem ne morejo razpravljati in se izrekati. Kot je pojasnila predsednica strokovnega sveta Tea Rogelj, so potrebni konkretnejši razlogi za nezaupnico, ta pa je v pristojnosti sveta zavoda, ki podaja oceno dela direktorja.

Del umetniška ansambla Koniču očita, da nima "strokovnih in osebnostnih sposobnosti, ki so potrebne za vodenje gledališča", hkrati pa se zavzema tudi za dopolnitev pogojev za opravljanje funkcije direktorja gledališča. Predlagajo, da vodi ustanovo gledališki strokovnjak, ki angažira pomočnika za poslovne zadeve. To je ravno obratna situacija od dozdajšnje v SNG-ju Nova Gorica, kjer je 79 zaposlenih.

Na ministrstvu seznanjeni s položajem
Z nastalim položajem so na ministrstvu za kulturo seznanjeni, vendar je gledališče avtonomen subjekt, v katerem direktor imenuje pomočnika direktorja na podlagi javnega razpisa in ga lahko pred iztekom mandata tudi razreši.

C. R.