Dan plesa so razglasili leta 1982. Foto: EPA
Dan plesa so razglasili leta 1982. Foto: EPA
Norodom Sihamoni
Norodom Sihamoni je prepričan, da je vsak gib prežet s plesom. Foto: EPA
Dan, ko svet preplavi plesni gib. Foto: Cankarjev dom

Mednarodni dan plesa je v okviru Unesca Mednarodni gledališki inštitut razglasil leta 1982 in se tako poklonil spominu reformatorja plesa Jeana-Georgesa Noverra (1727-1810). Vsako leto ob tej priložnosti mednarodna poslanica obkroži enega izmed velikih svetovnih imen plesa. Letos se je pod njo podpisal nekdanji plesalec Norodom Sihamoni, dolgoletni kamboški ambasador pri Unescu in od leta 2004 kamboški kralj.

Ples kot molitev in obred
V svoji poslanici je poudaril, da je vsak gib prežet s plesom, ki zahteva popolno posvetitev telesa in duha, zato lahko njegovi zahtevni poti sledijo le tisti, ki so mu najbolj predani. Zapisal je še, da ne more nobena svoboda doseči tiste, ki jo zmore premoč duha nad telesom. Sihamoni je ob tej priložnosti posebej poudaril vlogo plesa pri Kmerih in dodal, da prebivalci Kambodže ples razumejo tudi kot nekaj več kot le gib telesa. Ples jim namreč pomeni pot k bogu, molitev in obred, ki privede do transcendentalnih razsežnosti.

Norodom Sihamoni si je glasbeno in baletno izobrazbo pridobil v Pragi, nato pa se je v Severni Koreji nekaj časa posvečal tudi sedmi umetnosti. Kasneje je 20 let živel v Franciji, kjer je poučeval balet in deloval tudi kot predsednik Kmerske plesne organizacije.

Lani je svoje zaupala Mijaka Jošida
Od leta 1982 so ob prazniku plesa poslanice med drugim napisali Henrik Neubauer, Merce Cunningham, Kazuo Ohno, William Forsythe in Stephen Page. Lani je ta čast pripadla balerini londonskega kraljevega baleta Mijaki Jošidi. V poslanici je med drugim zapisala, da ples pripada vsakomur, saj ne pozna meja. Dodala je še, da se pri plesu čustva izražajo prek giba, kar tej govorici daje vsestranskost. Poleg poslanice počastijo mednarodni dan plesa s številnimi plesnimi prireditvami po vsem svetu.