Viktorija Čenska in Janez Lotrič v operi Norma Opere in baleta SNG Maribor. Foto: SNG Maribor
Viktorija Čenska in Janez Lotrič v operi Norma Opere in baleta SNG Maribor. Foto: SNG Maribor
Opereta Netopir
Opereta Netopir je delo avstrijskega skladatelja Johanna Straussa. Foto: Wiener Staatsoper
Janez Lotrič
Lotrič je nastopal tudi v znameniti milanski Scali. Foto: RTV SLO

Dirigentsko taktirko je prevzel Jacques Lacombe, poleg Lotriča pa v opereti nastopajo še s tonyjem nagrajeni igralec Bill Irwin, Sondra Radvanovsky in Marina Domašenko, svoj debi v Metropolitanski operi pa je doživela tudi nemška sopranistka Marlis Petersen.

Komična Straussova opereta
Opereta Netopir je delo slavnega "kralja valčka" Johanna Straussa, zgodba o maščevanju dveh prijateljev pa je bila prvič uprizorjena aprila 1874 na Dunaju. Glavno vlogo v opereti ima baron von Eisenstein, ki bi moral začeti prestajati osemdnevno zaporno kazen, a ga prijatelj Falke prepriča, da bivanje v celici raje prestavi za en dan in se udeleži plesa v maskah. Baron izziv sprejme, a ženi ne pove, da namesto v zapor odhaja na ples. Medtem njegovo ženo obišče njen nekdanji občudovalec, učitelj glasbe Alfred, v vlogi katerega nastopa Lotrič. Ko paznik pride po barona, žena Rosalinde Alfreda prepriča, naj se pretvarja, da je on baron von Eisenstein in gre z njim v zapor.

Lotrič v Netopirju do 7. januarja
Janez Lotrič je prvič nastopil leta 1980 v mariborski operi v vlogi Nemorina v operi z naslovom Ljubezenski napoj. V svoji karieri je nastopil že v številnih evropskih mestih. Leta 2000 je tako stopil na odra pariške opere in znamenite Scale v Milanu, večkrat pa je nastopil tudi v Dunajski državni operi. Nastopal je še v Berlinu, Varšavi, Rimu, Salzburgu, Gradcu in drugod. Slovenskega tenorista si bodo prebivalci Velikega jabolka lahko ogledali še 22., 26., 29. in 31. decembra, ko so v operi pripravili poseben silvestrski program, po novem letu pa bosta še dve ponovitvi, in sicer 4. in 7. januarja.