V zadnji Traviati milanske Scale sta v glavnih vlogah nastopila Inva Mula in Marcelo Alvarez. Foto: EPA
V zadnji Traviati milanske Scale sta v glavnih vlogah nastopila Inva Mula in Marcelo Alvarez. Foto: EPA
Za poletne dni ponujajo tudi ohladitev v Labodjem jezeru. Foto: SNG Opera in balet Ljubjana
Renske nimfe
Kostumi so nastali v delavnici Alana Hranitelja. Foto: Cankarjev dom

Poleg Traviate si bodo ljubitelji klasične glasbe lahko ogledali še operi Trubadur in Renske nimfe ter balet Labodje jezero. Traviato so poustvarili tudi Adriana Kohutkova, Ariana Debeljak, Marina Djonlić, Sergej Kiselev, Vitomir Marof in Juan Vasle, orkester je vodil Loris Voltolini, režiser postavitve pa je Lutz Hochstraate.

Nastopajoči so se občinstvu predstavili v kostumih Bettine Richter, sceno je zasnoval Rudolf Rischer, koreograf Traviate, ki velja za eno najbolj priljublenih Verdijevih oper, pa je Ivo Kosi.

V predstavitvi opere lahko preberemo, da so ustvarjalci postavitve "zgodbo Violette obdržali v zgodovinskem okviru, a ji vseeno pustili dovolj svobode, da je razvila živo in pristno odrsko dogajanje. Kot pravi režiser, tematika Traviate ni tradicionalna, temveč je precej univerzalna."

Še operi in balet
Uprizoritve v Cankarjevem domu so nastale s sodelovanjem SNG-ja Opera in balet Ljubljana, zvrstile pa se bodo do 22. julija. Dan za Traviato so rezervirali za opero Trubadur, 16. julij je namenjen baletu Labodje jezero, 20. in 22. julija pa si bo mogoče ogledati Renske nimfe.

V Verdijevem Trubadurju režiserja Gregorja Horresa bodo kot solisti nastopili Marko Kobal, Galja Gorčeva, Elena Manistina, Janez Lotrič, Saša Čano in drugi. V Labodjem jezeru si bo mogoče ogledati tudi Regino Križaj Babačić, Cesarja Moralesa, Stefana Capraroiua in Bernarda Courtot de Bouteillerja, za koreografijo baleta pa je poskrbela Irina Lukašova.

Spektakel stotin kostumov
Četverček bodo sklenile Offenbachove Renske nimfe, ki predstavljajo enega največjih podvigov slovenske (ko)produkcije. Svetovno premiero je predstava doživela januarja letos, v njej pa se na sceni Michaela Zimmermana zvrsti več kot dvesto kostumov Alana Hranitelja. Renske nimfe sicer poustvarjajo kar tri zasedbe solistov, tokrat bomo v Ljubljani lahko videli Martino Zadro, Mirjam Kalin, Matjaža Stopinška, Jožeta Vidica Saša Čano in druge.