Na zaključku mednarodnega festivala InPuT v Karlovcu v nedeljo je predstava Ferdo, veliki ptič prejela dve nagradi. Sodelujoči v projektu Andreja Peklar in Mojca Bernjak sta prejeli nagrado za najboljšo kostumografijo, Vesna Vončina pa posebno nagrado žirije za telesno transformacijo lika v predstavi.

Foto: LGM/Boštjan Lah
Foto: LGM/Boštjan Lah

Predstava Ferdo, veliki ptič v režiji Katje Povše je bila pred dnevi nagrajena že na mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji. Vesna Vončina je prejela nagrado za igro. Prav tako kot v hrvaškem Karlovcu je igralka izvedla predstavo v lokalnem jeziku.
Predstavo Ferdo, veliki ptič si je lahko mariborsko občinstvo nazadnje ogledalo konec aprila v okviru projekta Iz knjige na oder, ki ga lutkovno gledališče prireja skupaj z Mariborsko knjižnico.

Sorodna novica Ferdo, veliki ptič: preprosta zgodba o osamljenosti in radosti medsebojne pomoči

Predstava je nastala po istoimenski slikanici brez besed Andreje Peklar. Pripoveduje o ptiču, ki je prevelik za okolje, v katerem živi. "Ferdo, veliki ptič je simbolov polna zgodba o velikosti in majhnosti, velikodušnosti in sebičnosti ter o radosti, ki jo vzbuja medsebojna pomoč," so zapisali v LGM-ju.

Mariborske lutke veliko na poti
Ekipa LGM-ja je to pomlad s svojimi predstavami sicer prepotovala že velik del Evrope, pred njo pa je še več gostovanj. Tako razgibanega in uspešnega obdobja na mednarodnem področju ekipa v skoraj 50-letni zgodovini tega gledališča ne pomni.

Miha Bezeljak je predstavo Ostržek maja na festivalu v španski Leidi kar petkrat odigral v španščini. Zatem je v Bruslju, poleg izvedb v angleščini, za tamkajšnje otroke izvedel predstavo v slovenščini. Pred tem se je mudil v italijanski Veroni in avstrijskem Welsu.

Predstava Cesarjeva nova oblačila je nastala v koprodukciji mariborskega in lutkovnega gledališča iz Reke in je po navedbah LGM-ja odličen primer zelo žive predstave, ki ima dve enakovredni domovanji, dve jezikovni izvedbi in lepo število ponovitev. Ta mesec je gostovala v Novem Sadu v Srbiji in Kaunasu v Litvi, ki letos nosita naziv Evropska prestolnica kulture (EPK).

Predstava Ostržek junija potuje v poljsko Lomžo, švicarski Baden in italijanski Milano. Direktorica in umetniška vodja LGM-ja Katarina Klančnik Kocutar, ki je tudi funkcionarka najstarejše mednarodne gledališke organizacije Unima, pa potuje še na druge festivale, kjer predstavlja slovensko in mariborsko lutkovno gledališče. Po vrnitvi z Majorke je zdaj pred njo pot v češki Plzen.