Eduard Miler je bil za svoje uprizoritve večkrat nagrajen, leta 1984 z nagrado Prešernovega sklada, prejel je tri zlate lovorove vence festivala MES v Sarajevu (1986, 1989, 1999) in dve Borštnikovi nagradi (1991, 1998). Foto: SNG Drama Ljubljana
Eduard Miler je bil za svoje uprizoritve večkrat nagrajen, leta 1984 z nagrado Prešernovega sklada, prejel je tri zlate lovorove vence festivala MES v Sarajevu (1986, 1989, 1999) in dve Borštnikovi nagradi (1991, 1998). Foto: SNG Drama Ljubljana
Beneški trgovec
Eduard Miler je v zadnjih letih režiral v večini slovenskih gledališč. V Drami je nazadnje v sezoni 2010/11 režiral Beneškega trgovca Williama Shakespeara, ki je bil izbran v tekmovalni program letošnjega festivala Borštnikovo srečanje. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Ljubljanska Drama
Na položaj umetniškega vodje SNG Drama Ljubljana je Eduard Miler imenovan za čas mandata v. d. ravnatelja Petra Sotoška Štularja. Foto: MMC RTV SLO

Eduard Miler, nekdanji umetniški vodja več gledališč, je na položaj imenovan za čas mandata v. d. ravnatelja Petra Sotoška Štularja. Po besedah Sotoška Štularja je Miler pogodbo podpisal 15. julija, v Drami, kjer je do zdaj ravnatelj tudi umetniško vodil hišo, pa novega delovnega mesta ob imenovanju Milerja niso odpirali.
Sezono 2011/2012 bo Miler izpeljal tako, kot je zastavljena, saj morajo spoštovati vse sklenjene pogodbe, pa tudi zato, ker meni, da je program dober. Če bo le mogoče, bo nekatere dogovore, ki jih je sklenil že Ban, skušal izpeljati tudi pri pripravi sezone 2012/13. Gre predvsem za dogovore z režiserji, ki so svobodnjaki, kjer se zadeve načrtuje za dve leti naprej in ki jih, kot je dejal, "ne more pustiti na cedilu".
Svojo vizijo uresničil šele v sezoni 2013/14
Verjetno bodo kakšne spremembe, povezane s teksti, bo pa skušal, kolikor se bo le dalo, upoštevati dogovore, ki jih je z režiserji sklenil že Ban. Prav "njegova" bi bila lahko šele sezona 2013/14, ki bi jo lahko izpeljal povsem po svoji viziji, če bo seveda ostal na položaju umetniškega vodje, pojasnjuje.
Ansambel ljubljanske Drame uvršča v vrh evropskih gledaliških ansamblov, zato se novega sodelovanja z njim veseli. Ker je njegov mandat vezan na mandat Sotoška Štularja, sicer ne ve, ali bo dejansko lahko oblikoval prihodnje sezone v Drami, je pa, kot je poudaril, v gledališču dogovore treba sklepati že za dve leti naprej, saj so režiserji, ki so najbolj iskani, že za dve leti naprej razprodani.
Kot je znano, je pravnika Petra Sotoška Štularja na mesto v. d. ravnatelja ljubljanske Drame do imenovanja novega ravnatelja, ki bo izbran na javnem razpisu, za dobo najdlje enega leta imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Ta je s 25. majem s tega mesta zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja razrešila igralca Iva Bana.
Izzivalna, močna in ekspresivna režijska poetika
Leta 1950 rojeni Eduard Miler je študij dramske umetnosti končal v Stuttgartu. Zatem ko je med letoma 1973 in 1981 igral v različnih nemških in avstrijskih gledališčih, se je posvetil režiji. Med letoma 1988 in 1990 je skupaj s Paolom Magellijem umetniško vodil Hrvatsko narodno kazalište v Splitu, prihodnja štiri leta pa je bil umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani. V sezonah 2009/10 in 2010/11 je deloval kot umetniški konzultant Kraljevskega pozorišta na Cetinju, od februarja 2010 do junija 2011 je umetniško vodil Crnogorsko narodno pozorište v Podgorici.
V skoraj tridesetletnem posvečanju režiji je s številnimi slovenskimi, hrvaškimi, jugoslovanskimi, avstrijskimi in nemškimi igralskimi ansambli oblikoval niz izrazito samosvojih uprizoritev, ki se v gledalčev spomin vtisnejo z izzivalno, močno in ekspresivno režijsko poetiko, za kar je bil tudi večkrat nagrajen.