Ivo Ban verjame, da bo 12 premier, ki jih pripravljajo v sezoni 2011/2012, zagotovilo za uspešno sezono. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Ban verjame, da bo 12 premier, ki jih pripravljajo v sezoni 2011/2012, zagotovilo za uspešno sezono. Foto: MMC RTV SLO
Dragan Živadinov
Prvi bo moral biti na novo sezono pripravljen Dragan Živadinov, ki bo režiral septembrsko premiero predstave Ljubezen in država Vladimirja Stosavljevića. Foto: MMC RTV SLO
Mark Rothko, rdeča, Red
Rdeča Johna Logana je zgodba o znanem abstraktnem umetniku Marku Rothku. Dogajanje je postavljeno v zadnjih dve leti petdesetih let 20. stoletja, ko je bil Rothko zaposlen s prestižnim naročilom za izdelavo serije slik za novo restavracijo Štiri letni časi v manhattanski stavbi Seagram. Na fotografiji Alfred Molina v slikarjevi vlogi v londonski uprizoritvi Rdeče. Foto: Donmar Warehouse

Med ducat premierami bodo dve krstni uprizoritvi in tri prve slovenske uprizoritve besedil sodobnih tujih avtorjev. Program je predstavil pred kratkim razrešeni ravnatelj Ivo Ban, ki je napovedal, da glede na program računajo, da bo sezona uspešna.
Zastor velikega odra bo v sezoni 2011/2012 septembra odprla predstava Ljubezen in država Vladimirja Stosavljevića v režiji Dragana Živadinova. Ta bo pri uprizarjanju uporabljal za postmodernistično dramsko masko vektorialno metodo.
Za oktobra pripravljajo premiero prve igre Maksima Gorkega Malomeščani. Igra iz leta 1901 je takoj vzbudila pozornost cenzure in je bila večkrat prepovedana, mnogo več kot samo neizprosen in odkrit prikaz svoje dobe pa bo režirala Mateja Koležnik.
Novembra bodo prišli na vrsto otroci, ko bodo premierno uprizorili Malo čarovnico Otfrieda Preusslerja. Odrska priredba Andreja Rozmana Roze je melodična, prepletena s šaljivimi, a tudi pikrimi rimami in zapolnjena s slikovitimi čarovniškimi uroki. Krstno uprizoritev bo režiral Diego de Brea.
Poleg Male čarovnice bodo za najmlajše obiskovalce v okviru abonmajev Ciciban pripravili tudi predstavi Slovenskega ljudskega gledališča Celje Maček Muri in Cesarjeva nova oblačila, najmlajšim pa nameravajo po Banovih besedah prek vodenih ogledov in delavnic prikazati tudi zakulisje Drame.
Uvod v novo leto bo premiera slovenske novitete Bobby in Boris, ki jo podpisujejo Mitja Čander, Eva Mahkovic in Dušan Jovanović. Slednji bo prevzel tudi režijo krstne uprizoritve. Igra je napisana kot dokumentarna drama, v kateri se mešajo dramske in novinarske zvrsti. S preigravanjem vznemirljivih šahovskih partij in z vpogledom v njihovo zakulisje uprizarja legendarno svetovno prvenstvo v šahu leta 1972 v Reykjaviku, ko sta se za naslov svetovnega prvaka pomerila njegov branilec Boris Spaski in izzivalec Bobby Fischer.

Še januarja bo na vrsti premiera Vampirjev po romanu Brama Stockerja, ki jo bodo v Gallusovi dvorani pripravili v koprodukciji s Cankarjevim domom. Uprizoritev v režiji Diega de Bree bo izkoristila predvsem komični potencial predloge.
Marca bo na vrsti uprizoritev predstave Padec Evrope Matjaža Zupančiča, ki bo prevzel tudi režijo igre, v kateri ostro opazuje današnjo družbo in je do nje neusmiljen, posebej do njenih deviantnosti ter sprevrženosti.
Istega meseca bo čas še za Gospoda Glembajeve Miroslava Krleže v režiji Ivice Buljana. Igra z izjemno ostrino, gledališko močjo in senzibilno kritičnostjo peresa enega največjih hrvaških ustvarjalce prikazuje, kaj se zgodi, ko tajkuni srečajo usodo.
Na odru Male drame
Oder Male drame bo namenjen predstavi Orkester Jeana Anouilha v režiji Diega de Bree, sledili bosta predstavi Prah Györgyja Spira v režiji Vinka Möderndorferja in Pri nas je vse v redu Dorote Maslowske, ki jo bo režirala Ivana Djilas. V Rdeči Johna Logana v režiji Zvoneta Šedlbauerja se bodo gledalci poglobili v platna ameriškega abstraktnega ekspresionista Marka Rothka. Program Male drame pa vključuje še Replike iz antike, koncertne uprizoritve novih prevodov antične dramatike po izboru in v postavitvi Jere Ivanc.