Festivalsko dogajanje se bo začelo nocoj ob 19. uri na Bevkovem trgu. Na dogodku, ki so ga poimenovali Pot v somestje, bo nastopil Klovn Clamyo, zatem pa bo v parku ob avtobusni postaji sledil koncert Sherzer brigade. Festival se bo sklenil v nedeljo.

Foto: Gotropolis
Foto: Gotropolis

Ustvarjalno mesto Gotropolis, ki vsako leto oživi druge predele goriškega somestja, ponuja izkušnjo neodvisnega gledališča z raznovrstnim spremljevalnim programom, ki vključuje projekte lokalnih ustvarjalcev, uličnega gledališča, dogodkov, delavnic, razstav in drugih dejavnosti, so zapisali organizatorji.

Tudi o preobrazbi goriškega somestja v EPK
Letos poteka na temo levitev – razmišljali bodo o preobrazbi, preskoku v mišljenju in pogledu iz nove perspektive oz. iz druge kože. Vsaka reorganizacija mišljenja, navad, delovanja sproži odpor, zato so potrebni akcija, vložek energije in izobraževanje, "če želimo, da pride do metamorfoze/levitve", so zapisali organizatorji. Tema vključuje tudi preobrazbo goriškega somestja v Evropsko prestolnico kulture 2025 in se tako prepleta z realnostjo kulturnega ustvarjanja v Novi Gorici.

Konec tedna bodo festivalsko dogajanje zaznamovali različni gledališko-glasbeni dogodki in ustvarjalne delavnice. V soboto med drugim v prostorih SNG Nova Gorica pripravljajo javno razpravo z naslovom Odprte Scene.

Festival se bo sklenil v nedeljo zvečer na Bevkovem trgu z nastopom belgijskega umetnika Dirka Opstaelea, ki ga je naslovil Lirični utrinki v mestu. Med festivalom bo v parku ob avtobusni postaji stala interaktivna instalacija Ane Žerjal Le vi, ko on.