Prizor iz filma Delphine in Carole, uporni muzi. Foto: Mesto žensk
Prizor iz filma Delphine in Carole, uporni muzi. Foto: Mesto žensk

Letošnje Mesto žensk bo zaradi epidemije covida-19 letos izjemoma raztegnjeno v tritedensko dogajanje. Del programa pa bo potekal na spletu.

Za uvod so danes že odprli ulično in spletno razstavo Nepozabne, v sklopu katere bodo po oglasnih panojih podjetja Tam-Tam po Ljubljani na ogled podobe 50 Slovenk iz istoimenske izdaje Mladinske knjige, ki so premikale meje našega sveta.

Če smo kdaj pozivale, naj ljudje pridejo našim vsebinam in naporom bližje, nas zdaj vse skupaj pozivam, da ne ostanemo tiho.

Teja Reba

Nocoj se je začel tudi filmski program, velika platna Slovenske kinoteke so za začetek osvetlili s projekcijo prvega filma s programa, ki ga posvečajo Delphine Seyrig, sloviti filmski in gledališki igralki. Predstavili bodo njene vidnejše filmske vloge, v sklopu Uporne muze pa se bodo posvetili videoprodukciji istoimenskega kolektiva, v katerem je Delphine Seyrig delovala.

Umetniška vodja Teja Reba si je ob uvodnem nagovoru na današnji predstavitvi festivala zastavila vprašanje, ali je ob svetovnih izzivih, podnebnih spremembah, naraščajoči neenakosti, revščini, nebrzdanem nacionalizmu in truplih v Sredozemlju pravi čas za razpravo o enakosti spolov. "Da, bolj kot kadar koli prej. Če smo kdaj pozivale, naj ljudje pridejo našim vsebinam in naporom bližje, nas zdaj vse skupaj pozivam, da ne ostanemo tiho," je dejala.

Sorodna novica Junakinje boja za resnično enakost

Neustrašne ženske
Pripravljajo tudi strokovni posvet Vsak dan 8. marec, ki ga bodo izvedli 1. oktobra v Pionirskem domu. Osredotočal se bo na zagotavljanje enakih možnosti mladih med šolanjem in pozneje v življenju. Predstavili bodo tudi igro s kartami Neustrašne ženske, ki je plod evropskega projekta sodelovanja WoW. Knjigo o 30 ženskah, ki so zaznamovale zgodovino Slovenije, Hrvaške, Makedonije in Irske, bodo predstavili na delavnicah za najmlajše in za starejše.

Else Christensen-Redzepovic. Foto: Patricio Soto
Else Christensen-Redzepovic. Foto: Patricio Soto

V Galeriji Škuc bodo 8. oktobra odprli mednarodno skupinsko razstavo Roževina zgodovine, ki vprašuje: "Kaj vidimo, ko zgodovino družbe pogledamo skozi razvoj kozmetike?" Ta je plod raziskovalne platforme, v sklopu katere so mednarodne in lokalne umetnice ter študentke s kuratorko Katjo Kobolt preučevale zgodovinske in družbene vidike kozmetike kot materialne kulture.

Enakost spolov

V petek bo v Stari mestni elektrarni in na spletu mogoče slediti mednarodni konferenci z naslovom Enakost spolov – sredstvo za doseganje uspeha pri izpolnjevanju Unescovih sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja. Elsa Christensen-Redzepovic, strokovnjakinja in svetovalka za mednarodne kulturne povezave pri MIDENA Creatives in vodja projekta Voices of Culture – strukturirani dialog med Evropsko komisijo in kulturnim sektorjem, se bo v svojem predavanju osredotočila na vrsto konkretnih ukrepov, ki jih načrtuje Evropska unija, denimo za odpravljanje plačne vrzeli med spoloma in razvoj nove evropske Strategije za enakost spolov, ki bo začela veljati letos.

V uprizoritvenem delu bosta festivalski premieri doživeli nova predstava Simone Semenič Lepa kot slika in sklepni del trilogije Nataše Živković Med dvema ognjema, "ki se ukvarja z idejami in realnimi zagatami t. i. klasične družine, v kateri se zrcalijo stereotipi heteroseksualnega partnerstva in s tem povezane igre ženskosti, moškosti in starševskih vlog", so zapisali pri Mestu žensk.

Ilustracija: Vesna Bukovec
Ilustracija: Vesna Bukovec

Katastrofični blues
Dublinski umetnici Bernie O'Reilly, Maud Hendricks in šest sodelavk Mesta žensk, ki deluje pod okriljem projekta WoW, so na daljavo raziskovale položaj žensk v različnih kulturnih kontekstih in odnose med zatiralci, sistemi preganjanja in prekarnostjo. Navdih so našle v delu Katastrofa Samuela Becketta in skupaj z umetnico Đejmi Hadrović ustvarile videoportrete, ki bodo predstavljeni kot Katastrofični blues.

V galeriji Kapelica bo svoj Projekt 001a: Preizkušanje plastičnih variacij premierno predstavila rezidentka Galerije Kapelica Adriana Knouf, v Laboratoriju Rampa pa bo Isabel Burr Raty na delavnici predstavila osnove ženskega bioavtonomnega sistema "kmetovanja".

V sklopu cikla Zvokotok bo Mesto žensk preplavila sodobna glasbena poslastica z deli skladateljic elektroakustične glasbe Maryanne Amacher in Beatriz Ferreyra ter noviteto Elisabeth Schimana.

Javno branje pričevanj
V sodelovanju z Inštitutom 8. marec pa so pripravili kampanjo #JAZTUDI V KULTURI, s katero želijo na podlagi zbranih pričevanj opozoriti na spolno nadlegovanje v kulturnem sektorju. V okviru festivala bo potekalo tudi javno branje pričevanj.

Festival bo potekal do 12. oktobra.

Začel se je festival Mesto žensk