Prvak ljubljanske Drame Ivo Ban je na ravnateljskem stolčku nasledil Janeza Pipana, a še vedno ostaja dejaven tudi na odrskih deskah. Foto: SNG Drama Ljubljana
Prvak ljubljanske Drame Ivo Ban je na ravnateljskem stolčku nasledil Janeza Pipana, a še vedno ostaja dejaven tudi na odrskih deskah. Foto: SNG Drama Ljubljana
Henrik Ibsen: Strahovi
Na odru z lansko dobitnico Borštnikovega prstana Silvo Čušin v Ibsenovih Strahovih. Foto: SNG Drama Ljubljana/Tone Stojko

Pipan je osrednjo slovensko gledališko hišo vodil zadnjih 12 let. Ivo Ban je prvak Drame, za svoje igralske dosežke je prejel številne nagrade, od študentske Prešernove nagrade do najbolj žlahtne - Borštnikovega prstana. Ban v Drami trenutno nastopa v petih predstavah. Z dolgoletno uspešnico Jez, v kateri prav tako igra in je za vlogo Jacka prejel Borštnikovo nagrado, se bo 9. septembra tudi začela nova sezona v Mali drami.

Kandidiral na pobudo ansambla
Ban je bil z odločitvijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, da na mestu ravnatelja zamenja Pipana, seznanjen konec maja. Kot je nekaj dni pozneje povedal za časopis Delo, je h kandidaturi pristopil na pobudo kolegov v ansamblu. Menjava ravnatelja je močno vznemirila kulturno javnost, saj naj bi Pipan storil veliko, da se je Drama približala formatu modernega evropskega gledališča.

Novi prvi mož SNG Drame Ljubljana se je rodil leta 1949 v Slovenj Gradcu. Po končani Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je bil najprej nekaj sezon v celjskem Slovenskem ljudskem gledališču, od leta 1975 pa je stalni član igralskega ansambla ljubljanske Drame, kjer je ustvaril skoraj nepregledno množico odrskih likov.

Vzporedno razvija svojo plodno igralsko pot na filmu in televiziji. Za vlogo Ota Kerna v filmu Odpadnik v režiji Boža Šprajca so ga leta 1988 razglasili za igralca leta na Tednu domačega filma v Celju, predhodniku Festivala slovenskega filma, na niških Filmskih srečanjih pa je za isti lik prejel nagrado car konstantin za najboljšo glavno moško vlogo.

Nagrado Prešernovega sklada je sredi 80. let prav tako prejel za filmsko vlogo, namreč za Jana v filmu Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica režiserja Karpa Godine.