Foto:
Foto:
Candida je Bernstein večkrat popravljal, preden so bili z njim zadovoljni on in gledalci.

Opero Leonarda Bernsteina Candide, napisano po Voltairovi filozofski zgodbi, je v ljubljanskem Cankarjevem domu uprizorila Opera in balet SNG-ja iz Maribora. V glavnih vlogah so pod dirigentskim vodstvom Simona Robinskona nastopili Metod Žunec kot Candide, Valter Dragan, Petya Ivanova in Emil Baronik. Predstavo mariborske opere je režiral Plamen Kartaloff, scenografija je delo Borisa Stoynovega, kostumografija pa Stanislave Vauda Benčič.

Opera je od prve uprizoritve na Broadwayu leta 1956 doživela številne priredbe, saj jo je njen avtor predelal za skoraj vsako novo uprizoritev, največ uspehov pa je bila doživela zadnja različica, ki jo je ameriški skladatelj dokončal malo pred smrtjo leta 1990.

Dolga pot do priznanja
Zgodba o tej komični operi je značilna za Bernsteinovo ustvarjanje. Ameriški glasbenik se je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja uveljavil kot dirigent in zelo uspešen razlagalec glasbenih del, več težav pa je imel, preden so mu priznali njegove skladateljske sposobnosti. Očitke o konservativnosti in ekleticizmu je šele sčasoma premagal z veliko glasbeno nadarjenostjo, publika pa je bila navdušena tudi nad občečloveškimi nazori, iz katerih je Bernstein črpal navdih za svoja dela.

Festival brez ene same odpovedi
Predstava mariborske Opere je zadnji izmed 62 dogodkov, ki so za pestro kulturno poletje v Ljubljani skrbeli od 8. julija. V skoraj mesecu in pol je v prestolnici v okviru Ljubljanskega poletnega festivala nastopilo približno 2. 000 umetnikov iz 26 držav, prirediteljem pod vodstvom Darka Brleka pa ni bilo treba odpovedati niti enega dogodka. Več kot 50.000 obiskovalcev si je na ljubljanskem gradu, v Križankah, Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji, frančiškanski cerkvi in SNG-ju Drama ogledalo številne koncerte, gledališke predstave in likovne razstave, letos prvič pa tudi kinopredstave, ki je pod zvezdami potekala devet julijskih večerov.

Festival Ljubljana tudi septembra
Po uradnem zaključku Ljubljanskega poletnega festivala se bodo v njegovi koprodukciji zvrstili še trije koncerti v okviru Festivala Spectrum 2004, na ljubljanskem gradu bodo svojo razstavo postavili sodelujoči na 15. koloniji diplomantov v Velenju, 5. septembra pa bo v produkciji z RTV Slovenija potekal izbor za Slovensko popevko 2004.