Dobitniki Grumove nagrade pogosto kmalu doživijo krstno uprizoritev in se udeležijo TSD-ja, kjer se potegujejo za Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo preteklega leta, nastalo po slovenski dramski predlogi. Tako je tudi z dramo o pedofiliji Smeti na luni. Foto: Mestno gledališče Ptuj
Dobitniki Grumove nagrade pogosto kmalu doživijo krstno uprizoritev in se udeležijo TSD-ja, kjer se potegujejo za Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo preteklega leta, nastalo po slovenski dramski predlogi. Tako je tudi z dramo o pedofiliji Smeti na luni. Foto: Mestno gledališče Ptuj
Drama Za naše mlade dame govori o družinski tragediji, o intimni zgodbi, kakršnim smo priča vsak dan, o neurejenem družinskem razmerju, očetovem spolnem nasilju nad mladoletno hčerjo, materinem alkoholizmu, hčerini asocialnosti in zapadlosti v odvisnost od mamil. Foto: MGL
Hiša Marije Pomočnice
Programu so dodane tri predstave, nastale po slovenskih dramskih predlogah v tujih gledališčih. To so Enajsti planet Evalda Flisarja v izvedbi graškega Teatra v kleti, prav tako Flisarjeva tragikomedija Kaj pa Leonardo?, ki jo je na oder postavilo japonsko Gledališče luninega mrka, ter Arija Saše Pavček v izvedbi Hercegovskega gledališča iz Črne gore. Foto: SMG/Žiga Koritnik
Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj bodo v prihajajočem tednu gostili teden slovenske drame, ki bo svoj vrhunec doživel s podelitvijo Grumove nagrade za najboljše novo izvirno besedilo in Šeligove nagrade za najboljšo predstavo preteklega leta, nastalo po slovenski dramski predlogi. Slovesno odprtje 39. tedna slovenske drame se je z uvodno predstavo Smeti na luni zgodilo v nedeljo zvečer.

Poleg sedmih tekmovalnih predstav se bo do 3. aprila v Prešernovem gledališču zvrstilo še pet spremljevalnih in tri mednarodne predstave, dodatni program pa bo ponudil okrogle mize in delavnice.

Stanje se boljša, a vrhuncev še vedno ni
Selektorica festivala Alja Predan je v letošnji tekmovalni del uvrstila lansko dobitnico Grumove nagrade Smeti na luni. Gre za subtilno dramo o stigmatizaciji pedofilije v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj. Na sporedu bo tudi pretresljiva drama o družinski tragediji Dragice Potočnjak Za naše mlade dame, ki je Grumovo nagrado prejela leto prej in jo je krsto uprizorilo Mestno gledališče ljubljansko. Za najboljšo predstavo preteklega leta se potegujejo tudi tragikomedija Andreja Hienga Osvajalec v izvedbi SNG-ja Drama Ljubljana, ki nastopa tudi z dramo Niha ura tiha Draga Jančarja, drama Simone Semenič Scott Nisi pozabila, samo ne spomniš se več v produkciji KD Integrali in gledališča Glej, satirična drama Ivana Cankarja Za narodov blagor v izvedbi SNG-ja Drama Maribor ter prav tako Cankarjeva Hiša Marije Pomočnice v priredbi Silvana Omerzuja in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča ter umetniškega društva Konj.

Pri izboru med 32 uprizoritvami slovenskih besedil so Predanovo vodili trije 'kriteriji': dramska podloga, inovativno režijsko branje in estetska domiselnost uprizoritve. Prejšnja leta je bilo večina uprizoritev družbeno ali socialno kritična, v pretekli sezoni pa je luč sveta ugledalo več satiričnih ali komičnih ter bolj veselih dramskih del. Po mnenju Predanove je slovensko gledališče v sorazmerno dobri kondiciji in na spodobni ravni, vendar so izraziti vrhovi redki.

Slovenski avtorji s smislom za zaplet
Za Grumovo nagrado se tokrat potegujejo dramska besedila, ki jih je med 38 prijavljenimi deli izbrala žirija, v kateri so poleg Zdravka Duše igralec Branko Jordan, docentka Mateja Pezdirc Bartol, režiser Matjaž Pograjc in dramaturginja Ira Ratej. Gre za dela Hura, Nosferatu Andreja E. Skubice, Nestalno nebo Srečka Fišerja in Najemnina ali We are the nation on the best location Andreja Rozmana - Roze. Tem se pridružujeta mladi in sveži imeni, Tomi Leskovec in Simona Semenič, ki v delih Konec atlasa oziroma 5fantkov.si uveljavljata nov način pisanja.

Zdravko Duša, predsednik žirije za Grumovo nagrado, je prepričan, da imajo celoten festival, nagrada Slavka Gruma in delavnice dramskega pisanja pomembno vlogo pri izboljševanju slovenske dramatike. Ne glede na to, da Duša letošnjo bero novonapisanih dramskih besedil ocenjujejo kot bolj kakovostno, še vedno ugotavlja, da ima slovenski avtor sicer smisel za dramski zaplet, ne zna pa drame, v kateri še vedno najpogosteje obravnava razreševanje prikritih konfliktov iz preteklosti, pripeljati do konca.

Humoren spremljevalni program
Letošnji spremljevalni program je v primerjavi s tekmovalnim precej lahkotnejši in zaznamovan s humorjem. Na odru kranjskega gledališča se bodo zvrstili predstava Mareta Bulca Slovenec Slovenca gori postavi v produkciji Maske in ljubljanske Drame, glasbena predstava Solistika Branka Završana v izvedbi društva Familija in Mestnega gledališča ljubljanskega, groteskni lutkovni kabaret Matije Solceta Kabaret luknja v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, predstava Življenje podeželskih plejbojev po drugi svetovni vojni ali Tuje hočemo, svojega ne damo Dušana Jovanoviča in ljubljanske Drame ter komedija Andreja Rozmana - Roze, ki je nominirana tudi za Grumovo nagrado.

L. Š.

Teden slovenske drame