Postojna Linhartovo srečanje letos gosti tretjič; organizirata ga območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in občina Postojna. Foto: Občina Postojna
Postojna Linhartovo srečanje letos gosti tretjič; organizirata ga območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in občina Postojna. Foto: Občina Postojna

Do 27. septembra se bo v tekmovalnem delu srečanja na odru postojnskega kulturnega doma zvrstilo devet predstav, poleg tega še dve spremljevalni. Ob koncu srečanja bo strokovna žirija predstavi, ki se ji bo zdela najboljša, podelila nagrado matiček.

V kulturnem domu v Postojni so se že predstavili člani gledališke skupine Kulturnega društva K Žirovnica (s Sartrovimi zaprtimi vrati), nastopili pa bosta še skupina Studia A KD Pameče - Trbovlje (s predstavo Na odprtem morju Slawomirja Mrožka) in naveza Gledališča Moment iz KUD Moment Maribor (s predstavo Počitnice? Tina Grabnarja in Zorana Petroviča). Zvečer je festival slavnostno odprlo gostovanje Šentjakobskega gledališča Ljubljana, ki je letos na oder postavilo Boga po predlogi komičnega genija Woodyja Allena.

Petkovo dogajanje se je začelo z okroglo mizo, nadaljevalo pa s predstavami Gledališke šole Prve gimnazije Maribor, Grad Teatra Trebnje in Gledališke skupine DPD Svoboda Žiri. Tudi v soboto zjutraj bo v kulturnem domu najprej potekala okrogla miza, žiriji in obiskovalcem pa bodo zaigrali še člani skupin KUD Zarja Trnovlje in Gledališča GGNeNi KD Teater Grosuplje. V spremljevalnem delu se bosta v soboto popoldne predstavili še gledališki skupini iz Hrvaške in Slovaške.

Žirija, ki jo sestavljajo slovaški režiser Jozef Krasula, dramaturg Miha Trefalt in igralec Gojmir Lešnjak - Gojc, bo izmed devetih ljubiteljskih predstav izbrala najboljšo, ki bo na sklepni prireditvi, 27. septembra zvečer, prejela matička za najboljšo predstavo v celoti. Žirija lahko podeli še tri matičke po lastni izbiri.