Kraljevi flamski balet bo v Ljubljano pripotoval že pred začetkom Exodosa. Foto: Cankarjev dom
Kraljevi flamski balet bo v Ljubljano pripotoval že pred začetkom Exodosa. Foto: Cankarjev dom
Glasbeniki z Nila
Glasbeniki z Nila bodo v Cankarjev dom zanesli romsko kulturo. Foto: Cankarjev dom
Marie Chouinard
Marie Chouinard bo prikazala sodobni balet. Foto: Cankarjev dom

12. izvedba mednarodnega festivala sodobnih umetnosti naj bi ponudila predstave, ki "relevantno in konsistentno govorijo o času, v katerem živimo". Uvod v festival, katerega program bo segal od abstraktnega plesa do poetičnega gledališča, bo v pristojnosti Kraljevega flamskega baleta, festival pa bodo končali Glasbeniki z Nila.



Prav poseben dogodek v polju odrske umetnosti bo inštalacija Ne oziraj se britanske skupine Dreamthinkspeak, skozi katero se gledalec skoraj dobesedno sprehodi. Sodobni ples bosta zastopali kanadska ikona sodobne koreografije Louise Lecavalier in Marie Chouinard. Med gosti velja omeniti še Jana Decorta, predstavnika poetičnega gledališča, in Britanca Marka Ravenhilla - v Ljubljano bo pripotoval z monodramo Produkt.

Predstava, o kateri nihče ničesar ne ve
Popolna neznanka festivala Exodos je predstava Brez naslova, ki jo v programski knjižici napoveduje le prazna stran. O predstavi japonske umetniške zasedbe Dumb Type pa lahko že zdaj povemo, da je ena najsodobnejših postavitev, ki si jih bomo lahko ogledali v Cankarjevem domu. Skupina namreč prihaja z interaktivno videoinštalacijo Potovanje, ki v duhu umetnosti zadnjih let ruši pregrade med odrsko in likovno umetnostjo.

Slovenci na Exodosu
Slovensko gledališče bodo predstavljali Prešernovo gledališče Kranj (Drame princes) ter E.P.I. center in MGL (koprodukcija Kvartet Heinerja Müllerja). Zavod En Knap bo izvedel plesni predstavi Pasjansa (koprodukcija z Zagrebškim plesnim teatrom) in HI-RES, KUD NOR pa bo nastopil s plesno-gibalnim dogodkom Martin Krpan.

Spremljevalni program Exodosa
Selektorici festivala Uršula Cetinski in Anja Golob sta predstavili tudi spremljevalni program Exodosa. V tem naj bi izstopala multimedijska predstava Geometronomics berlinskega koreografa in plesalca Nielsa Storma Rabitzkega, ki bo prinesla preplet hiphopa in geometrijskih oblik. Pripravili so tudi okroglo mizo o statusu evropskih gledaliških festivalov, delavnico belgijske igralke Viviane de Muynick in literarno delavnico Marka Ravenhilla.