Leta 2012 bodo v SNG Drama Ljubljana praznovali stoletnico delovanja gledališča, prav tistega leta pa Janez Pipan pričakuje, da bi lahko že vstopili v prenovljeno stavbo. Foto: MMC RTV SLO
Leta 2012 bodo v SNG Drama Ljubljana praznovali stoletnico delovanja gledališča, prav tistega leta pa Janez Pipan pričakuje, da bi lahko že vstopili v prenovljeno stavbo. Foto: MMC RTV SLO
Janez Pipan
Obnova Drame in gradnja NUK-a II

Tako vsaj predvideva ravnatelj in umetniški vodja SNG Drama Ljubljana Janez Pipan, ki je na predstavitvi projekta dodal, da bi lahko v prenovljeno Dramo vstopili leta 2012, ko bo minilo sto let od delovanja gledališča.

Po končani projektni fazi prenove bo izveden idejni projekt arhitektov Andreja Nolde in Roka Gerbca, ki je zmagal na javnem natečaju 1999/2000. Ta je ostal splošno gledano nespremenjen, doživel je le nekaj sprememb, ki so jih zahtevale ocene urbanistov, arhitektov in tistih, ki so dali soglasje za gradnjo, popravki pa so poleg drugih izboljšav prinesli tudi finančno racionalizacijo prenove.

Znesek 27 oziroma 28 milijonov po besedah Janeza Pipana obsega stroške rezervne lokacije za delovanje Drame v dveletnem obdobju, toliko časa na bi trajala prenova spominsko zaščitene stavbe nekdanjega Deželnega gledališča. Kot so povedali na predstavitvi, je dokončanje projektne faze prenove omogočilo zlasti sprejetje občinskega lokacijskega načrta decembra lani, na podlagi katerega so opravili dokončno revizijo vseh sklopov projekta.

Primerjava z milansko Scalo
Pipan je prepletanje starega, zaščitenega dela osrednjega slovenskega gledališča z novimi arhitekturnimi rešitvami primerjal z milansko Scalo. Po prenovi bo ljubljanska Drama gledalce sprejemala v tri dvorane. Poleg že obstoječega velikega odra v spomeniško zaščiteni dvorani predvideva še novo Malo dramo, ki so ji namenili prostor v kleti, obsegala pa naj bi 150 do 180 sedežev in normalen gledališki oder ter nov poskusni oder za 100 do 150 gledalcev.

800 gledalcev v enem večeru
Po Pipanovih besedah naj bi spremembe omogočile, da bi v enem večeru hkrati potekale po tri predstave, ki bi si jih lahko ogledalo 800 gledalcev, namesto zdajšnjih 500. Drama bo bogatejša tudi za nove vadbene prostore in posebne prostore za bralne, pevske in baletne vaje, prav tako pa bo imela udobnejše foajeje in garderobe za gledalce in veliko primernejše garderobe za igralce.

Na 12.000 kvadratnih metrih
V dveh podzemnih nadstropjih so si zamislili prostore, ki bodo izolirani od zunanjih vplivov, veliki pa bodo prihranki pri energiji. Prav tako bi bilo mogoče v t. i. javnem programu širšo okolico gledališča dopolniti z dobrodošlimi vsebinami, kot so gledališka kavarna, kakšna galerija ali knjigarna. Neto kvadratura prenovljene drame se bo z manj kot 5.000 povečala na okoli 12.000 kvadratnih metrov.

O nadaljnjem dogajanju, povezanim s prenovo gledališča, Pipan ni vedel kaj več povedati. Dolgoletni ravnatelj prepušča septembra vodenje Ivu Banu, ki ga je za ravnatelja in umetniškega vodjo SNG Drama Ljubljana v prihodnjem štiriletnem mandatu nedavno imenoval minister za kulturo Vasko Simoniti.

Obnova Drame in gradnja NUK-a II