Conor Hall, eden izmed kandidatov za vlogo Martina Shkrelija. Foto: Reuters
Conor Hall, eden izmed kandidatov za vlogo Martina Shkrelija. Foto: Reuters
Shkreli
Pred štirimi leti je Shkreli ustanovil podjetje Retrophin, s katerim je odkupoval zdravila, ki so manj znana in poceni, a za nekatere ljudi nujno potrebna. Tako so na primer kupili zdravilo tihola, ki je učinkovito pri zdravljenju bolezni, ki povzroča ledvične kamne. Ceno tabletke je z 1,5 dolarja zvišal kar na 30. Foto: Reuters
Kandidati so v napotkih za nastop za lik Shkrelija dobili te smernice: "Direktor farmacevtske družbe; izjemno bogat, kar rad pokaže; z užitkom zafrkne bližnjega; navzven projicira slo po moči, navznoter je nezrel in nesamozavesten." Foto: Reuters

Muzikal Martin Shkreli's Game: How Bill Murray Joined the Wu-Tang Clan (Igra Martina Shkrelija: Kako se je Bill Murray pridružil Wu-Tang Clanu) bo v resnici tematiziral drugo bizarno epizodo iz njegovega življenja. Lani je namreč za dva milijona dolarjev odkupil edini obstoječi izvod novega albuma Wu-Tang Clana, Once Upon a Time in Shaolin, in ga pospravil v arhiv. Hvalil se je celo, da albuma niti on sam ne namerava poslušati, češ da ga je kupil samo zato, da ga javnost nikoli ne bi dobila.

Predstava, ki gre na odrske deske v juliju, je fiktivna štorija o tem, kako raperski kolektiv na pomoč pokliče Billa Murrayja, da bi skupaj album ukradli nazaj.

33-letni Shkreli, poslovnež hrvaško-albanskega rodu in nekdanji direktor podjetja Turing Pharmaceuticals, si je lento "najbolj osovraženega človeka v Ameriki" prislužil lani, ko je ceno zdravila daraprim proti parazitskim boleznim, ki napadajo nosečnice, bolnike z rakom in aidsom, čez noč dvignil za več kot 5 tisoč odstotkov (s 13 na 750 dolarjev).

Decembra lani je bil Shkreli aretiran, saj naj bi svojemu podjetju kradel denar in z njim poravnal dolgove iz časov vodenja skladov tveganega kapitala. Če bo Shrekeli obtožen zaradi različnih goljufij, mu grozi do 20 let zaporne kazni; na sojenje čaka na prostosti.

"Pa kakšen narobe svet je to, v katerem so wu-tangovci in Shkreli vrženi v isti koš?" o navdihu za koncept muzikala pojasni koproducentka in tekstopiska Lauren Gundrum. "Zdelo se je popolnoma noro," se strinja Joel Esher, skladatelj glasbe za predstavo. "Včasih je resnica bolj bizarna od fikcije in zdelo se nam je, da bi bila to idealna tema za muzikal."

14 zgoraj omenjenih igralcev, ki so prišli na avdicijo za glavni vlogi - Shkrelija in Billa Murrayja - je v napotkih za nastop za lik prvega dobilo te smernice: "Direktor farmacevtske družbe; izjemno bogat, kar rad pokaže; z užitkom zafrkne bližnjega; navzven projicira slo po moči, navznoter je nezrel in nesamozavesten."

Eden izmed pretendentov za vlogo, 22-letni Matt Weinstein, je v svojem pripravljenem prizoru na primer prekucnil stojalo za note, ki je v tem primeru služilo kot šahovnica; igranje šaha je namreč ena izmed velikih Shkrelijevih ljubezni. "Najprej sem si mislil: o čem za vraga govori tale šov? Saj sem že kdaj imel kako čudaško službo, ampak tole je čisto nekaj drugega," je komentiral po avdiciji.

Niti sledu o kesanju
Shkreli se je na naslovnicah nazadnje pojavil februarja, ko je javnost še za odtenek bolj obrnil proti sebi, ker ni hotel odgovarjati na zaslišanju kongresnega odbora. Kongresnikom se je smejal v obraz, se zdolgočaseno igral s svinčnikom in zehal ter člane odbora pozneje na Twitterju ozmerjal z "imbecili".

"Priporočamo vam, da res poudarite nadutost," so žiranti svetovali kandidatom. "Predstavljajte si, da veste več od kogar koli v tej sobi, ne glede na to, o čem teče beseda. Še če bi govorili z astrofizikom, o astrofiziki veste več od njega."

Pozornost mu očitno godi
Shkreli je javno že komentiral nastajajočo produkcijo, ki bo premiero doživela 19. julija na newyorškem festivalu Midtown International Theater Festival; seveda je pripomnil tudi, da je ideja "bedasta". Nekaj dni prej pa: "Nikoli še nisem igral ali pel, ampak verjamem, da bo Shkreli's Game najboljši muzikal vseh časov. #prosimdonirajte." "Z zadržki, ampak bom nastopil in financiral novi muzikal Shkreli's Game. Žal mi je, broadwajski modeli, zdaj je moj čas."

Na spletni platformi Indiegogo je projekt za zdaj zbral 2.475 dolarjev, a ni videti, da bi Shkreli kaj prispeval (vsaj pod svojim imenom ne). Organizatorji bi radi do premiere napraskali šest tisočakov in pol.