Čeprav v predstavi ne bo zastrupljenih jabolk, bo pravljična junakinja vseeno soočena z nevarnostjo. Foto: Mini teater / Miha Fras
Čeprav v predstavi ne bo zastrupljenih jabolk, bo pravljična junakinja vseeno soočena z nevarnostjo. Foto: Mini teater / Miha Fras
Nastopila bosta mlada lutkarica in igralka Elena Volpi in Jose. Foto: Mini teater / Miha Fras
Brez odrešitelja in hudomušnih palčkov tudi tokrat ne gre. Foto: Mini teater / Miha Fras
Predstava je namenjena otrokom od 3. leta in njihovim staršem. Foto: Mini teater / Miha Fras

Tokratna predelava klasične pravljice češkega režiserja Marka Bečka, ki je slovenskemu občinstvu že poznan po predstavah Mizica, pogrni se! in Obuti maček, bo ljubiteljem lutkarske umetnosti ponudila posodobljene pravljične situacije. Sneguljčica bo s pomočjo novodobnih pripomočkov opozorila na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolje. Seveda pa bo poleg črnohumornih vložkov ohranila hudobno mačeho, magična zrcala, hudomušne palčke in odrešitelja.

V naslovni vlogi se bosta tokrat predstavila sveže diplomirana diplomantka praške lutkarske akademije Elena Volpi in Jose v alternaciji z Ajdo Toman in Aljažem Jovanovičem. Po Bečkovih besedah je bilo nastajanje predstave svojevrstni raziskovalni projekt, saj je pri nastajanju besedila sodelovala tudi dramaturginja in soavtorica priredbe Zala Dobovšek.

V novi sezoni še pet premier
V sklopu programa za otroke in mladino so v Mini teatru v koprodukciji s SNG Drama Maribor že v začetku septembra izvedli lutkovno premiero Janko in Metka Andreja Rozmana - Roze v režiji Roberta Waltla. Najmlajše bo januarja 2011 razveselili še premieri Sapramišja sreča (nadaljevanje zgodbe o znameniti zobni miški) Svetlane Makarovič v Waltlovi režiji in Velikanov vrt s podnaslovom Sebični velikan in druge pravljice Oscarja Wilda v pod taktirko madžarskega režiserja Attile Antala.

Mini teater pa že vseskozi ustvarja tudi program za odrasle. Repertoar za postdramsko gledališče sestavlja režiser Ivica Buljan, ki se, kot je dejal, trudi, da v slovenski gledališki prostor vnaša ekskluzivne avtorje in besedila, ki jih v drugih gledališčih ne uprizarjajo. Eden takih je pisatelj Herman Melville, čigar zgodba Bartleby, pisar - Zgodba z Wall Stretta bo na odru Mini teatra zaživela v interpretaciji mladega beograjskega režiserja Miloša Lolića. Po njegovih besedah ima zgodba velik dramski potencial, četudi so se doslej z njo ukvarjali bolj literarni teoretiki in filozofi. Premiera bo aprila.

Buljan se bo v tej sezoni predstavil z avtorskim projektom Olib, pri katerem bo moči združil s skupino EnKnapGroup, ki je tako še ena v vrsti sodelavcev, ki krojijo zgodbo miniteatrskega programa za odraslo občinstvo.

Uspešno delo "razširjenega gledališča"
Mini teater s svojim delovanjem presega svoje ime, saj ni prav nič "mini". Njihova produkcija dobiva nagrade in priznanja po skorajda vseh festivalih, kjer gostuje. Ob tem je treba poudariti, da bodo na letošnjem Borštnikovem srečanju v štirih kategorijah predstavljene prav vse predstave lanske sezone Mini teatra – Persona, Noč čisto na robu gozdov, Ma in Al ter Kurent.