Kot je ministrstvo za kulturo zapisalo v odzivu, je Majda Širca glede možnosti predčasne razrešitve zahtevala mnenje obeh svetov in odgovor ravnatelja. Svet zavoda je v odgovoru zapisal, da ni proti razrešitvi, ravnateljev odgovor je prišel prepozno. Foto: MMC RTV SLO
Kot je ministrstvo za kulturo zapisalo v odzivu, je Majda Širca glede možnosti predčasne razrešitve zahtevala mnenje obeh svetov in odgovor ravnatelja. Svet zavoda je v odgovoru zapisal, da ni proti razrešitvi, ravnateljev odgovor je prišel prepozno. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska Drama
V podporo ravnatelju ljubljanske Drame so se zbrali zaposleni v zavodu, ki po besedah predsednika sindikata Toneta Kuzme menijo, da Ivo Ban gledališče zelo dobro vodi ter se zgraža nad načinom in razlogi za ravnateljevo razrešitev. Foto: Arhitekturni vodnik
Sindikat Drame proti razrešitvi Iva Bana

V odzivu so zapisali, da se je ministrica za kulturo Majda Širca tako odločila, ker je Ivo Ban pri svojem delu kršil pozitivno zakonodajo, čeprav je po zakonu odgovoren za zakonitost dela zavoda in mora z javnimi sredstvi ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja.
Ministrica je, kot še pišejo, upoštevala mnenje komisije, ki je bila ustanovljena zato, da ugotovi, ali je šlo za kršitve. Upoštevala je tudi predlog sveta zavoda, da ukrepa zaradi kršitev, in mnenje strokovnih služb ministrstva. V odgovoru na predlog predčasne razrešitve je svet zavoda, ki ga vodi France Arhar, podprl ministričino odločitev.


Sindikat zgrožen nad načinom ravnateljeve razrešitve
Odziv ministrstva je sledil izrazu podpore sindikata zavoda SNG Drama Ljubljana, v imenu katerega je predsednik Tone Kuzma pojasnil, da večina meni, da Ban gledališče zelo dobro vodi, in se zgraža nad načinom ter razlogi za ravnateljevo razrešitev. Večina namreč meni, da je pod Banovim vodstvom gledališče uspešno in da imajo kakovostne predstave ter da je vzdušje v Drami pozitivno.
Ministrstvo zahtevalo pregled poslovanja zavoda
V odzivu ministrstvo še navaja, da je zaradi domnevnih nepravilnosti oziroma nezakonitosti pri poslovanju SNG Drama Ljubljana, ki jih je v preteklem letu zasledilo v medijih, navedb v javnem pismu Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in anonimne prijave, ki jo je prejelo septembra lani, izvedlo pregled poslovanja zavoda zlasti z vidika nepravilnosti oziroma nezakonitosti, na katere opozarjajo navedena pisanja.
Svet zavoda potrdil kršitve predpisov
Ministrstvo je še isti mesec omenjeno anonimno prijavo odstopilo v obravnavo svetu zavoda, da navedbe v prijavi preveri in ministrstvo obvesti o svojih ugotovitvah. Svet zavoda je imenoval komisijo za pregled dokumentacije v povezavi z navedbami v prijavi, ta pa je potrdila navedene kršitve. Zato je svet zavoda menil, da je ravnatelj s svojim ravnanjem kršil predpise, v skladu s katerimi je dolžan opravljati svojo funkcijo in da je s takim ravnanjem škodil ugledu zavoda. Ministrici pa je svet zavoda predlagal, da se z navedenimi dejstvi seznani in skladno s njenimi pooblastili sprejme ustrezne odločitve.
Ministrica je glede možnosti predčasne razrešitve zahtevala mnenje obeh svetov in odgovor ravnatelja. V svojem odgovoru je svet zavoda zapisal, da ni proti razrešitvi, ravnateljev odgovor pa je prišel prepozno ter podkrepljen z grožnjami in trditvijo, da gre za politično razrešitev. Pristojne službe ministrstva ga bodo, kot so še zapisali, kljub temu pregledale zaradi očitanih kršitev zakonodaje in nevestnega ravnanja.
Sindikat Drame proti razrešitvi Iva Bana