MGL: premiera režijskega prvenca Sebastijana Cavazze Luč ugasne

Igra Luč ugasne britanskega avtorja Simona Stephensa je pripoved o odpornosti, upanju in tesnih družinskih razmerjih. Prvi del je zasnovan kot monolog alkoholičarke Christine, ki sredi supermarketa seže po steklenici vodke, doživi možgansko kap in umre na mestu. V trenutku smrti jo obkrožajo spomini, refleksije in obžalovanja. Sledijo zgodbe njenega moža Bernarda in otrok Jess, Stevena in Ashe, ki se po mamini smrti spopadajo s strahovi in travmami. Na pogrebu se odtujeni družinski člani spet združijo v domači hiši.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Liki se znajdejo v tranziciji, prehodnih stanjih, na robu ter meji med normalnostjo in norostjo. Igra je odsev trenutnega stanja v Veliki Britaniji, in čeprav slika besedilo like s temnimi barvami, je v njem tudi svetloba – igra na koncu odločno in opogumljajoče spregovori o moči družine, skupnosti, ljubezni in človeški povezanosti.

Po besedah dramaturginje in prevajalke Eve Mahkovic je protagonistka igre družina. Pravi, da igra odstopa od klasične družinske drame, saj so odtujeni družinski člani večino časa ločeni in sami.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Na koncu so vsi samo ljudje
Režiser Sebastian Cavazza ob predstavi razmišlja, da lahko frustracije, ki jih britanski delavski razred zatira v alkoholizmu in drogah, preslikamo tudi v slovenski prostor. Rdeča nit igre je po njegovih besedah disfunkcionalna družina, ki kljub zlorabi alkohola in odtujenosti staršev nekako deluje. "Vidimo, da so na koncu vsi samo ljudje in da ima vsaka družina svoje patologije," pravi.

V vlogi mame nastopa Tanja Ribič. V preostalih glavnih vlogah igrajo Boris Ostan kot Bernard, Ajda Smrekar kot Jess, Viktorija Bencik Emeršič kot Ashe ter Matic Lukšič kot Steven, nastopajo pa tudi Branko Jordan, Tomo Tomšič, Filip Samobor, Tjaša Železnik in Veronika Železnik.

Scenografija je delo Branka Hojnika, kostumografki pa sta Jelena Proković in Saša Dragaš. Avtor videa je Andrej Inhitar.

Foto: Peter Giodani/MGL
Foto: Peter Giodani/MGL

Britanski avtor drame Simon Stephens (1971) je dramatik, profesor scenaristike na Univerzi v Manchestru in prejemnik številnih uglednih nagrad. Njegova besedila so bila uprizorjena v londonskem National Theatru, gledališču Royal Court, Young Vicu, Donmar Warehouse in v številnih drugih prestižnih gledališčih.