Razpis za umetniškega vodjo gledališča so objavili potem, ko Mojmir Konič s te dolžnosti razrešil dolgoletnega vodjo Primoža Beblerja. Foto: MMC RTV SLO
Razpis za umetniškega vodjo gledališča so objavili potem, ko Mojmir Konič s te dolžnosti razrešil dolgoletnega vodjo Primoža Beblerja. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je Kobala za umetniškega vodjo gledališča predlagal direktor Mojmir Konič, pretekli teden pa je pozitivno predhodno mnenje podal svet zavoda.

Strokovni svet je svoje mnenje podal po pogovoru s kandidatom ter po "poglobljeni in tehtni razpravi". Pozitivno mnenje sta podala dva člana sveta, med tema se eden seje ni mogel udeležiti, zato je mnenje o kandidatu podal predhodno v pisni obliki. Štirje člani pa so glasovali proti.

Mnenji obeh svetov sta za direktorja neobvezujoči, kar pomeni, da se bo direktor na koncu sam odločil o imenovanju novega umetniškega vodje SNG Nova Gorica. Kot je znano, se je z gledališkim vodjo SNG Nova Gorica začelo zapletati, ko je direktor gledališča Mojmir Konič s te dolžnosti razrešil dolgoletnega vodjo Primoža Beblerja. Sledil je razpis, na katerega se je prijavilo 14 kandidatov.

Strokovni svet je v tem tednu resno opozoril direktorja Koniča, naj upošteva tudi kritike in izboljša delovni proces. Spori in nesoglasja v SNG Nova Gorica, zlasti med direktorjem in delom umetniškega ansambla - slednji so direktorju nezaupnico izrekli tudi s peticijo - se namreč vlečejo že dlje časa. K dialogu in iskanju kompromisne rešitve za sodelovanje med direktorjem in umetniškim vodjem sta že pred časom neuspešno pozvala tako strokovni svet kot svet zavoda SNG Nova Gorica.

C. R.