Po pozitivnem predhodnem mnenju sveta zavoda SNG Nova Gorica mora to k imenovanju Kobala za novega umetniškega vodjo gledališča podati še strokovni svet gledališča. Foto: SLG Celje
Po pozitivnem predhodnem mnenju sveta zavoda SNG Nova Gorica mora to k imenovanju Kobala za novega umetniškega vodjo gledališča podati še strokovni svet gledališča. Foto: SLG Celje
SNG Nova Gorica
Štefan Cigoj ocenjuje, da je SNG Nova Gorica v letu 2008 izvedlo zastavljeni program v celoti in ponekod celo preseglo načrte. Foto: www.primorska.info

"Večinsko smo se odločili, nismo bili popolnoma soglasni, da damo pozitivno mnenje za Borisa Kobala oziroma k njegovi kandidaturi za novega pomočnika direktorja," je pojasnil predsednik petčlanskega sveta Štefan Cigoj.

Zdaj mora predhodno mnenje podati še strokovni svet gledališča. O tem naj bi se izrekel na ponedeljkovi seji, a so člani strokovnega sveta odločanje o tem odložili na obdobje po 5. marcu. Do takrat naj bi direktor gledališke hiše Mojmir Konič, ki je Kobala kot najustreznejšega izbral med 14 prijavljenimi kandidati. Do omenjenega dne naj bi Konič pripravil pisno mnenje o vseh šestih kandidatih, ki so se prijavili na javni razpis in izpolnjujejo pogoje za umetniškega vodjo, Kobal pa naj bi umetniškemu ansamblu predstavil svoj program, predlaga strokovni svet.

Sicer pa sta mnenji obeh svetov za direktorja neobvezujoči, kar pomeni, da se bo direktor na koncu sam odločil o imenovanju novega umetniškega vodje SNG Nova Gorica.

Zaključni račun za lansko leto
Petčlanski svet zavoda je sprejel tudi zaključni račun gledališča za leto 2008. Konič je svetu predstavil lansko poslovanje. Lani je SNG Nova Gorica z ministrstva za kulturo prejelo 2,5 milijona evrov, 600.000 evrov pa so sami zagotovili s sponzorskimi prispevki, donacijami in prodajo abonmajev, tako da so ob koncu leta ustvarili nekaj presežkov. Po Cigojevi oceni je novogoriško gledališče v letu 2008 izvedlo zastavljeni program v celoti in ponekod celo preseglo načrte, zaradi česar ocenjuje lansko sezono kot uspešno.

Končno besedo bo verjetno imelo sodišče
Na seji 5. marca svet zavoda SNG Nova Gorica ne bo razpravljal o pritožbi nekdanjega umetniškega vodje Primoža Beblerja, saj po pridobljenem pravnem mnenju za to niso pristojni. Na dnevnem redu pa bo obravnava Beblerjeve pritožbe zaradi prekinitve delovnega razmerja, a bo, kot pojasnjuje Cigoj, končno besedo o tem najverjetneje imelo sodišče.

Na prihodnji seji bo svet zavoda novogoriškega gledališča obravnaval še nezaupnico, ki jo je Koniču s peticijo izrekel del umetniškega ansambla. "Nezaupnica ni taka, da bi zahtevala takojšnjo razrešitev direktorja, ampak gre na nekatere stvari, s katerimi se ne strinja del kolektiva," opozarja Cigoj. Kot dodaja, je končna odločitev v rokah ministrstva.

C. R.