Predstava Tesla Electric Company je po eni strani nadvse poetična, po drugi pa kar prekipeva od veličastnih svetlobnih učinkov. Foto: RTV SLO
Predstava Tesla Electric Company je po eni strani nadvse poetična, po drugi pa kar prekipeva od veličastnih svetlobnih učinkov. Foto: RTV SLO
Nikola Tesla
Za vizionarja, kakršen je bil Nikola Tesla, je primerna samo vizionarska predstava.

Kot je režiser povedal v pogovoru za petkovo izdajo zagrebškega Vjesnika, ekipo prihodnje leto čaka dvomesečna turneja po Španiji, ki je "njegov teren". S tem je Pandur verjetno mislil na predstavo 100 minut, ki je v Španiji naletela na odličen odziv, pa tudi na balet Alas (Krila), s katerim se je letos na oder vrnil slavni španski koreograf Nacho Duato in je nastal prav v sodelovanju s Pandurjem. (Slovenskemu režiserju se je namreč porodila zamisel, zasnovati balet po predlogi filmske klasike Wima Wendersa Nebo nad Berlinom.)

Tesla bo na Japonskem drugačen
Po obisku Španije Pandur načrtuje še turnejo po Rusiji, Japonski in Franciji. Zanimivo je, da ljubitelji gledališča v drugih kotičkih sveta ne bodo videli tiste Tesle, s katerim se bo pobliže spoznalo ljubljansko občinstvo. Predstava, posvečena velikemu izumitelju, se bo razlikovala od izvedbe do izvedbe, saj se po režiserjevem prepričanju "vedno na novo rojeva, odvisno od okolja, prostora in igralcev".

Slovenska premiera predstave, nastale v sodelovanju teatra Ulysses Radeta Šerbedžije, čedadskega Mittelfesta in režiserjevega Pandur.theaters, je napovedana za 30. avgust v ljubljanskih Križankah. Ustvarjalci opozarajo, da se predstava ne ustavlja toliko pri vprašanju, kdo je bil Nikola Tesla, temveč predvsem izprašuje način obstoja in delovanja tega izjemnega znanstvenika; celotni projekt bo najbrž tudi tehnično - kot se za Teslo spodobi - zelo napreden.