Dominique Meyer je dunajsko opero vodil od leta 2010.  Foto: EPA
Dominique Meyer je dunajsko opero vodil od leta 2010. Foto: EPA

Štiriinšestdesetletni Meyer je doslej že vodil operi v Parizu in Lozani, velike uspehe pa je požel tudi kot prvi človek dunajske državne opere. Tudi s Scalo, kjer bo nasledil Avstrijca Alexandra Pereiro, je v preteklosti stkal tesne vezi.

Meyer je s Scalo že v preteklosti stkal tesne vezi. Foto: EPA
Meyer je s Scalo že v preteklosti stkal tesne vezi. Foto: EPA

Kot pravi, mu vodenje Scale pomeni veliko čast. "Presrečen sem, da je po čudovitih letih na Dunaju, v Parizu in Lozani pred menoj nova avantura. Italija je imela v mojem srcu od nekdaj posebno mesto," je dejal ob imenovanju.

Dunajsko opero je Meyer vodil od leta 2010 in je ključno prispeval k zelo dobri statistiki obiska. Opero je v eni sezoni obiskalo približno 610.000 gledalcev. Uspešno je razvil tudi format plačljivih prenosov predstav v živo, med očitki njegovemu delovanju pa je bil ta, da naj bi na Dunaj pritegnil premalo mednarodnih zvezd.

Medtem se je pod drobnogledom kriminalistov znašla tudi Baletna akademija, ki deluje v sklopu dunajske opere. Preiskovali so obtožbe psihičnega, fizičnega in spolnega nadlegovanja, ki naj bi ga dva učitelja izvajala nad študenti.

Sorodna novica Scala ‒ po razmisleku ‒ vendarle noče denarja od Savdske Arabije

Tudi milansko Scalo je v preteklem obdobju pretresel škandal, v katerega je bil vpleten prav dozdajšnji vodja Pereira. Ta se je s Savdsko Arabijo dogovarjal za sponzorstvo v višini 15 milijonov evrov, v zameno pa naj bi savdski minister za kulturo, princ Abdulah bin Mohamad bin Farhan Al Saud, dobil mesto v nadzornem odboru prestižne opere. Ko je dogovarjanje prišlo na dan, je aktualni upravni odbor od Pereire zahteval, da posel nemudoma prekine.