Štirje novi lastniki tonyjev Foto: epa
Štirje novi lastniki tonyjev Foto: epa
Edward Albee je tonyja prejel za življenjsko delo. Foto: epa
Billy Crystal pozira z nagrado za posebne dosežke. Foto: epa

Ustvarjalci so prejeli šest nagrad, a najpomembnejše so šle v roke ustvarjalcem muzikala Spamalot Montyja Pythona, ki je nastal po filmu Monty Python and the Holy Grail. Spamalot je tako dobil nagrado za najboljši muzikal, režijo (Mike Nichols) in stransko žensko vlogo (Sara Ramirez). Med dramami je slavil Doubt Johna Shanleyja, ki so ga nagradili za glavno (Cherry Jones) in stransko žensko vlogo (Adriane Lenox) ter režijo (Doug Hughes), ob tem pa so Doubt, ki je letos prejel že tudi Pulitzerjevo nagrado, razglasili tudi za najboljšo dramo.

Albeeju nagrada za življenjsko delo
Nagrado za življenjsko delo je prejel Edward Albee, avtor številnih dram, od katerih je najbolj znana Kdo se boji Virginie Woolf?, za katero je leta 1963 Albee prejel svojega prvega tonyja. Ob tej drami je Albee med drugim podpisal tudi drame The Zoo Story, The Sandbox, The American Dream in Three Tall Women. Albeeja so mnogi videli kot naslednika Arthurja Millerja, Tennesseeja Williamsa in Eugena O'Neilla, drugi pa ga primerjajo s Samuelom Beckettom in Haroldom Pinterjem.

14 nominacij je prineslo tri nagrade
Pred podelitvijo, ki jo je vodil Hugh Jackman, so na nagrade najbolj utemeljeno upali ustvarjalci Spaamlota, ki so na podelitev čakali s štirinajstimi nominacijami, med dramami pa je najbolje kazalo kasnejšemu zmagovalcu, saj je Doubt prejelo osem nominacij. Po 11 nominacij sta imela muzikala Dirty Rotten Scoundrels in The Light in the Piazza, ki je nato odnesel tudi največ kipcev. Prejeli so jih za glavno žensko vlogo (Victoria Clark), glasbo in besedilo (skladatelj Adam Guettel), scenografijo (Michael Yeargan), kostumografijo (Catherine Zuber), postavitev luči (Christopher Akerlind) in za orkestracijo (Ted Sperling, Adam Guettel in Bruce Coughlin).

Za posebne dosežke nagrada Billyju Crystalu
Med letošnjimi nagrajenci so bili tudi Norbert Leo Butz, ki je v muzikalu Dirty Rotten Scoundrels odigral glavno vlogo, Dan Folger, ki je stransko vlogo odigral v predstavi 25th Annual Putnam County Spelling Bee, Bill Irwin za vlogo v igri Kdo se boji Virginije Woolf, Jerry Mitchell pa se je nagrajencem pridružil po zaslugi koreografije, ki jo je postavil za muzikal La Cage aux Folles. Ta je prejel tudi nagrado za najboljšo ponovno postavitev neke predstave. Podelili so tudi tonyja za posebne dosežke, ki ga je prejel komik Billy Crystal. Žirijo je prepričal z monokomedijo 700 nedelj.