Monty Python's Spamalot vodi po nominacijah za tonyje. Foto: epa
Monty Python's Spamalot vodi po nominacijah za tonyje. Foto: epa
Edward Albee bo prejel nagrado za življenjsko delo.

Najbolj zadovoljni so lahko ustvarjalci muzikala Monty Python's Spamalot, ki so prejeli 14 nominacij, med dramami pa jo je najbolje odnesla drama Doubt letošnjega Pulitzerjevega nagrajenca Johna Patricka Shanleyja, ki so ji namenili osem nominacij. Ob Spamalotu, ki temelji na priljubljeni tv-nadaljevanki Monty Python, sta se dobro odrezala še muzikala Dirty Rotten Scoundrels in The Light in The Piazza s po 11 nominacijami. Najpomembnejše ameriške gledališke nagrade bodo na prireditvi, ki jo bo vodil Hugh Jackman, podelili 5. junija.

Najboljši štirje - dvakrat
Kot najboljše štiri drame so na prireditvi, na kateri so razglasili nominacije, našteli igre Doubt, Democracy, Gem of the Ocean in The Pillowman, medtem ko so najboljši štirje muzikali Dirty Rotten Scoundrels, The Light in the Piazza, Monty Python's Spamalot in The 25th Annual Putnam County Spelling Bee, ki so vsi nominirani tudi za najboljšo pesem, napisano za gledlaišče.

Favorita po nominacijah
Monty Python's Spamalot je med drugim prejel še nominacije za najboljšo režijo (Mike Nichols), glavnega igralca v muzikalu (Tim Curry in Hank Azaria) in stranske igralce (Michael McGrath, Christopher Sieber in Sara Ramirez). Najuspešnejša igra med dramami, Doubt, je bila nominirana tudi za stranski igralki (Heather Goldenhersh in Adriane Lenox), režijo (Doug Hughes) in glavnega igralca (Brian F. O'Byrne).

Niti v svojih rokah dobro držijo
Kot najboljše režiserje dram je Ameriško gledališko združenje nominiralo Johna Crowleyja (The Pillowman), Scotta Ellisa (Twelve Angry Men), Joa Mantella (Glengarry Glen Ross) in že omenjenega Douga Hughesa (Doubt), medtem ko znajo muzikal najbolje režirati James Lapine (The 25th Annual Putnam County Spelling Bee), Mike Nichols (Monty Python's Spamalot), Jack O’Brien (Dirty Rotten Scoundrels) in Bartlett Sher (The Light in the Piazza).

Albeeju nagrada za življenjsko delo
5. junija bodo še posebej počastili dramatika Edwarda Albeeja, ki mo bodo izročili nagrado za življenjsko delo. Svojega prvega tonyja je 77-letni Albee prejel že leta 1963, ko so mu ga izročili za dramo Kdo se boji Virginije Woolf?, s katero se je uveljavil kot eden najpomembnejših sodobnih ameriških dramatikov. Prav Virginia, kot jo je uprizorilo gledališče Longacre, je letos nominirana za pet nagrad.