Plod sodelovanja enajstih gledališč naj bi prelili v predstavo na Bergmanovem festivalu v Stockholmu, napovedano za 6. junij. Videoposnetek predstave naj bi poslali ameriškemu predsedniku v Belo hišo. Foto: EPA
Plod sodelovanja enajstih gledališč naj bi prelili v predstavo na Bergmanovem festivalu v Stockholmu, napovedano za 6. junij. Videoposnetek predstave naj bi poslali ameriškemu predsedniku v Belo hišo. Foto: EPA

"Obamamanija" je dosegla tudi evropske gledališčnike. Igralci in režiserji nekaterih vodilnih gledaliških hiš po svetu naj bi zdaj skupaj raziskali, "katera skrivnost se skriva za Obamovo prikupno retoriko in katere trike ta uporablja, da bi prepričal svet". Avtor projekta, nekdanji ravnatelj gledališča Valdemar Holm je namreč dejal, da ni nobenega dvoma, da je občutek za retoriko in izrazit govorniški talent Baracka Obame prispeval k temu, da je postal prvi temnopolti predsednik ZDA.

Največ povabljenih gledališč prihaja z nemškega govornega območja, in sicer peterico sestavljajo Deutsche Theater iz Berlina, Schauspiel Frankfurt, Thalia Theater iz Hamburga, Schauspielhaus iz Düsseldorfa in Burgtheater z Dunaja. Pri projektu bodo sodelovale tudi gledališke hiše iz Koebenhavna, Budimpešte, Londona, Krakova, Lozane in Amsterdama.

Videoposnetek predstave bodo poslali v Belo hišo
Plod njihovega sodelovanja naj bi prelili v predstavo na Bergmanovem festivalu v Stockholmu, napovedano za 6. junij. Videoposnetek predstave bodo po Holmovih napovedih poslali samemu ameriškemu predsedniku v Belo hišo.

Švedsko narodno gledališče bo namreč letos prvič pripravilo festival, poimenovan po svetovno največjem švedskem filmskem in gledališkem režiserju Ingmarju Bergmanu (1918-2007), ki bo potekal med 27. majem in 6. junijem v Stockholmu, prirejati pa ga nameravajo vsaki dve leti.

V prvi izvedbi nameravajo uprizoriti tudi Bergmanovo igro Iz življenja marionete v režiji Andreasa Kriegenburga in izvedbi Thalia Theatra iz Hamburga ter Kriki in šepetanja v režijiIva Van Hova v izvedbi gledališča Toneelgroep iz Amsterdama, s Salzburškega festivala pa bo gostoval Kvartet Heinerja Müllerja v režiji Barbare Frey.

B. K.