Občina Škofja Loka je danes na svoji spletni strani objavila javno povabilo za izbor režiserja uprizoritve Škofjeloškega pasijona v letu 2026. Rok za prijave kandidatov se izteče 30. septembra. Že v začetku junija pa je občina izbrala vodjo projekta, in sicer Alena Prelesnika.

Režiser, katerega delo bo potekalo od 1. januarja 2025 do 30. junija 2026, bo oblikoval umetniške in podporne ekipe ter skupine igralcev in konjenikov skupaj z vodji igralskih skupin. Z vodjo projekta bo sodeloval pri oblikovanju organizacijskih rešitev in skrbel za usklajeno sodelovanje posameznih organizacij, delovnih skupin ter posameznikov pri izvedbi projekta. Sodeloval bo tudi pri promocijskih nalogah in svoje naloge redno usklajeval s strokovnim odborom za izvedbo pasijona.

Na občini in v strokovnem odboru za izvedbo Škofjeloškega pasijona, ki mu predseduje Aleksander Igličar, od prijaviteljev na javni razpis pričakujejo, da imajo organizacijske, komunikacijske in vodstvene sposobnosti, da imajo izkušnje v režiranju ali sodelovanju pri režiji vsaj ene umetniške uprizoritve z najmanj 50 nastopajočimi ter da dobro poznajo tematiko pasijona in njen pomen v slovenski kulturno-krščanski tradiciji.

Škofjeloški pasijon velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku. Od leta 2016 je pasijonska uprizoritev znotraj srednjeveškega jedra Škofje Loke z več sto nastopajočimi na podlagi izvirnega besedila patra Romualda vpisana tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Škofjeloški pasijon je bil nazadnje uprizorjen leta 2015, ko je bil režiser uprizoritve Milan Golob, vodja projekta pa Matej Mohorič Peternelj. Gledališka uprizoritev bi morala biti tudi leta 2021, ko je bil vodja projekta Jakob Vrhovec, režiser pa Borut Gartner, ki je pasijon režiral že leta 2009, vendar je bila uprizoritev Škofjeloškega pasijona ob 300-letnici njegovega nastanka zaradi pandemije covida-19 odpovedana.

Ponovna uprizoritev je bila načrtovana v postnem in velikonočnem času leta 2025, vendar so jo na občini zaradi lanskih avgustovskih poplav in prenove Mestnega trga zamaknili v leto 2026. Priprave na uprizoritev, pri kateri sodeluje okoli 1000 prostovoljcev, so stekle v začetku letošnjega leta. Junija je bil na podlagi razpisa, na katerega sta prispeli dve prijavi, izbran vodja projekta Škofjeloški pasijon 2026. Strokovna komisija je v predlogu njegovega imenovanja ocenila, da je Alen Prelesnik izkazal zadosten obseg izkušenj za vodenje prireditev in organizacijo dogodkov, med drugim kot izvršni producent več prireditev in filmov, komisijo pa je prepričal tudi s poznavanjem tematike Škofjeloškega pasijona ter vizijo za razvoj uprizoritev.

Kot je v prijavi zapisal Prelesnik, si želi sooblikovati dediščino Škofjeloškega pasijona in prispevati k njeni rasti in prepoznavnosti. Narava pasijonskega projekta mu je osebno blizu, saj začetki njegovega produkcijskega in projektnega delovanja segajo v oblikovanje prvih let Ribniškega pasijona. Pri delu je izpostavil povezovanje ljudi, odpiranje prostora za ustvarjanje in nagovarjanje občinstva. Večina projektov, v katere je bil vključen v zadnjih desetih letih, nosi katoliški značaj in sporočilo. "Verjamem, da sem zato razvil občutek za tovrstne vsebine, tudi za potrebe širšega kulturnega dialoga in umeščenosti v sodobno družbo," je poudaril Prelesnik.

Medtem ko že tečejo priprave na uprizoritev, se v Škofji Loki nadaljuje celovita prenova Mestnega trga, ki je osrednje prizorišče pasijona in mora biti končana pred uprizoritvijo marca 2026. Kot je za STA povedal škofjeloški župan Tine Radinja, dela za zdaj potekajo v skladu s terminskim planom. Med prenovo se je sicer izkazalo, kako dotrajana je bila kanalizacijska, vodovodna, električna in ostala infrastruktura, niso pa za zdaj na samem trgu naleteli na kakšna arheološka odkritja, ki bi podaljšala prenovo.