V predstavi, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana, igrajo Janja Majzelj v alternaciji z Olgo Kacjan, Grega Zorc, Janez Starina in Janez Vlaj. Foto: Mini Teater
V predstavi, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana, igrajo Janja Majzelj v alternaciji z Olgo Kacjan, Grega Zorc, Janez Starina in Janez Vlaj. Foto: Mini Teater

"Pred publiko, med katero sta tudi dva njegova prijatelja iz otroštva, izvaja ognjevit moralni popis. Grizeči rollercoaster hitro prehaja med črnim humorjem in vitriolično satiro, med ljubeznijo in izdajo, hrepenenjem in obžalovanjem. V stand-up komediji – tako kot v življenju – je vse mogoče. Danes zvečer, ki je hkrati Dovaleov rojstni dan in očitno zadnji nastop, ni več kaj izgubiti,” so še zapisali ob predstavi, ki je nastala po istoimenskem romanu Davida Grossmana v režiji hrvaškega režiserja Ivana Planinića.

To je njegova prva režija v Sloveniji, poskrbel je tudi za dramatizacijo teksta in oblikovanje prostora. Besedilo je prevedel Klemen Jelinčič Boeta, kostumografka je Slavica Janošević, skladatelj pa Nikša Marinović.

S predstavo se ustvarjalci Mini teatra po dolgem času vračajo na oder ter pred občinstvo. Uprizoritev bo na ogled tudi na spletnem Tretjem odru. Spletna premiera je bila sicer novembra lani.

Sorodna novica David Grossman: Pride konj v bar

V najtemnejše kotičke človeške duše
Predstava je nastala po predlogi romana Pride konj v bar, ki je Grossmanu prinesel več nagrad, leta 2017 tudi mednarodnega bookerja. Pisateljsko luč, s katero je mojstrsko in brezkompromisno posvetil v najtemnejše kotičke človeške duše, je postavil nad oder dvorane v Netanji, kjer nastopa stand-up komik Dovale Grinštajn.

Komik, ki se razgalja na odru, in upokojen sodnik, ki sedi med občinstvom – prijatelja iz otroštva, desetletja razdvojena med krivdo in sramom – se srečata v noči, ko padajo maske, a v svetu, ki ga poganja mešanica kabareta in smrti, absurda in naivnosti, tragike in črnega humorja.

Iz norčavosti v norost
Dovalejev nastop se iz norčavosti vse bolj spreminja v norost in med stresanjem šal se rišejo razpoke, skozi katere zeva tragična življenjska pripoved. Sodnik je v vlogi didaskaličnega odstiralca ozadja zgodbe in tudi on med nastopom odpira rano, so vsebino romana povzeli v Mini teatru.

David Grossman (1954) velja za enega največjih izraelskih pisateljev. Nase je opozoril s svojo prvo literarno nagrado leta 1979 za kratko zgodbo ter nato z romanesknim prvencem Kozličkov nasmešek leta 1983. Skupno je napisal osem romanov, dramo ter več kratkih zgodb in novel. Njegova romana Knjiga notranje slovnice in Glej geslo: ljubezen sta bila uvrščena med deset najvplivnejših knjig od nastanka Izraela. Prejel je vrsto literarnih nagrad, med njimi tudi nekaj mednarodnih.